Holde køkkenknive skarpe

Ordet er frit... Dette er Grillguru.dk's "rodekasse" med emner om alt mellem himmel og jord.

Emneforfatter
Hippo
Ny på Grillguru
Ny på Grillguru
Indlæg: 42

Holde køkkenknive skarpe

Indlæg#1 » 18. jul 2020, 10:52

Jeg følger med i tråden om køb af køkkenknive, og jeg må indrømme, at jeg har en tendens til at købe en ny kniv, når den gamle bliver sløv. Derfor er mit spørgsmål: Hvordan kan jeg lettest holde min køkkenkniv skarp?

Virker de forskellige ‘maskiner’ man kan købe, eller skal man traditionelt til værks med slibesten og strygestål? Og hvordan gør man så det, uden at ødelægge kniven?

Jeg har helt almindelige knive i stål, så vi er ikke ude i laminerede knive eller brødknive for den sags skyld.

Jeg er nok der, hvor jeg enten må finde en løsning, jeg selv kan finde ud af, og ellers må jeg sende 5 knive fra ‘lageret’ til slibning af gangen hos en professionel.

Brugeravatar

Henning W Pedersen
Rutineret medlem
Rutineret medlem
Indlæg: 223

Re: Holde køkkenknive skarpe

Indlæg#2 » 18. jul 2020, 11:05

Jeg bruger det her set Lansky slibesæt 5 sten - Deluxe
Hilsen Henning
Aabenraa

Brugeravatar

Treblach
>1000 indlæg
>1000 indlæg
Indlæg: 1465

Re: Holde køkkenknive skarpe

Indlæg#3 » 18. jul 2020, 11:26

Hippo skrev:Jeg følger med i tråden om køb af køkkenknive, og jeg må indrømme, at jeg har en tendens til at købe en ny kniv, når den gamle bliver sløv. Derfor er mit spørgsmål: Hvordan kan jeg lettest holde min køkkenkniv skarp?

Virker de forskellige ‘maskiner’ man kan købe, eller skal man traditionelt til værks med slibesten og strygestål? Og hvordan gør man så det, uden at ødelægge kniven?

Jeg har helt almindelige knive i stål, så vi er ikke ude i laminerede knive eller brødknive for den sags skyld.

Jeg er nok der, hvor jeg enten må finde en løsning, jeg selv kan finde ud af, og ellers må jeg sende 5 knive fra ‘lageret’ til slibning af gangen hos en professionel.


Jeg har sættet herunder liggende. Det kan købes for 1000 kr plus forsendelse.
Det er kun brugt nogle få gange, da jeg har en værksteds vådliber.

https://www.lamnia.com/da/p/7358/vaerkt ... libesystem
/Albert
/Trebla ch [smilie=pdt_aliboronz_37.gif]


Wetle
Snart Superbruger
Snart Superbruger
Indlæg: 959

Re: Holde køkkenknive skarpe

Indlæg#4 » 18. jul 2020, 18:01

Jeg bruger en våd sliber fra Harald Nyborg.

Når det gælder værktøj, så er der normalt rimelig sammenhæng mellem pris og kvalitet, og det gælder i hvert fald for den maskine jeg har.

Den virker og er rimelig økonomisk at komme igang med og finde ud af om det er en måde man kan lide.

Jeg har også et sæt lansky sten men det bliver brugt yderst sjældent fordi jeg ikke har tålmodighed til at håndslibe længere.
Kun den der aldrig laver noget, laver aldrig fejl.


nicolai.k
Rutineret medlem
Rutineret medlem
Indlæg: 492

Re: Holde køkkenknive skarpe

Indlæg#5 » 18. jul 2020, 19:33

Jeg har også et lansky slibesæt med 3 sten . Men det tager tid første gang man skal slibe knivene .
Nu har jeg denne , og den gør det ok . Nem og bruge .

https://www.alternate.dk/html/product/9 ... gLE8vD_BwE

Den er IKKE til japanske kniv
Nicolai

Brugeravatar

John.R
>1000 indlæg
>1000 indlæg
Indlæg: 1861
Kontakt:

Re: Holde køkkenknive skarpe

Indlæg#6 » 19. jul 2020, 11:15

Jeg har haft en Graef Knivsliber CC 120 til at slibe dem med i ca 5 år og den virker, men der skal ikke de dyre knive i da den kan lave lidt spor og så har jeg en Dick Rapid Hvid Ergo Knivaftrækker til at holde dem ved lige den er et par år gammel

Syntes faktisk at de to ting gør det rigtigt godt sammen

Prøv at google priserne de kan svinge en del

Graef Knivsliber CC 120
https://www.alternate.dk/html/product/954126?gclid=EAIaIQobChMI_t-QyqnX6gIVkql3Ch2kHAY9EAkYASABEgLE8vD_BwE


Dick Rapid Hvid Ergo Knivaftrækker
https://www.hwl.dk/knivaftraekker-f-dick-rapid-hvid

Strygestål Rapid Steel Hyper Drill DICK
I Hvid
https://www.tbsgrillshop.dk/shop/roegeri/slagteri/slibeartikler/strygestaal-rapid-steel-hyper-drill-dick-hvid.aspx

I Sort som sæt
https://www.tbsgrillshop.dk/shop/roegeri/slagteri/slibeartikler/strygestaal-rapid-steel-hyper-drill-dick-saet.aspx
Hilsen
John
————————-
Old Truckers BBQ Hjemmeside Old Truckers BBQ Facebook Old Truckers BBQ Instagram Old Truckers BBQ Youtube

KCBS Certified BBQ Judge
WBQA Certified BBQ Judge

Brugeravatar

Benne
Rutineret medlem
Rutineret medlem
Indlæg: 315

Re: Holde køkkenknive skarpe

Indlæg#7 » 20. jul 2020, 09:37

Jeg har i flere år brugt et Lansky sæt, men har anskaffet mig en Work Sharp Ken Onion sliber og den er jeg super godt tilfreds med :-)
https://www.hylte-lantman.com/worksharp ... rktygsslip

Og så selvfølgelig et strygestål til almindelig vedligehold :-)
Mange pølsehilsner
Benne

Weber Genesis gasgrill
BGE Large
Tommerup Røgeovn
SousVide Supreme SVS

Brugeravatar

prause
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 3380
Kontakt:

Re: Holde køkkenknive skarpe

Indlæg#8 » 11. aug 2020, 09:39

I forhold til trådsstarters spørgsmål, så er det vel reelt mere vedligehold af knive der spørges til.
Jeg vil anbefale dig at få slebet dine knive op professionlet og så bare huske at holde dem ved lige med et keramisk strygestål.
Det kræver lidt øvelse for at holde den samme vinkel fra gang til gang, men bruger man et godt keramisk strygestål hver 2-4 gang man bruger kniven kan man holde dem skarpe.
Where there's smoke... There's laughter.
http://bbqvikings.dk


Wetle
Snart Superbruger
Snart Superbruger
Indlæg: 959

Re: Holde køkkenknive skarpe

Indlæg#9 » 11. aug 2020, 10:06

prause skrev:I forhold til trådsstarters spørgsmål, så er det vel reelt mere vedligehold af knive der spørges til.
Jeg vil anbefale dig at få slebet dine knive op professionlet og så bare huske at holde dem ved lige med et keramisk strygestål.
Det kræver lidt øvelse for at holde den samme vinkel fra gang til gang, men bruger man et godt keramisk strygestål hver 2-4 gang man bruger kniven kan man holde dem skarpe.


I mit tilfælde er det vedligeholdelse, da jeg ikke bruger strygestål eller andet i den stil.

Jeg anser det så som en sidegevinst at jeg så også ret nemt kan rette op på div. små skader.

Det er som regel nok med en hurtig tur med den fineste kornstørrelse, men er der hak eller lignende, så bruger jeg den grove kornstørrelse først og følger op med den fine. Uanset om det er den ene eller anden form, så slutter jeg på læderskiven.

At det er hurtigt og nemt, betyder at jeg ikke længere brokker mig når knivene bliver vasket i opvaskemaskinen, for selvom det er ret hårdt ved skæret, så tager det mig maks. 2 timer ink. Oprydning at slibe og polere vores 10 knive.

Jeg sliber ca 2-3 gange om året, og når man holder samme vinkel hver gang man sliber, så fjerner man ikke ret meget stål i hvert slibning. Jeg regner i hvert fald med at mine knive holder længe nok til mit behov.
Kun den der aldrig laver noget, laver aldrig fejl.


Cyberguyen
Grillguru mester
Grillguru mester
Indlæg: 723

Re: Holde køkkenknive skarpe

Indlæg#10 » 22. aug 2020, 14:48

Bruger også Lanski med 5 sten - meget nemt og relativt billigt system.


fnuller
Øvet på Grillguru
Øvet på Grillguru
Indlæg: 57

Re: Holde køkkenknive skarpe

Indlæg#11 » 23. aug 2020, 10:57

Hejsa

Jeg bruger Lansky, til de små knive, og Apex Pro, til de store..
Til vedligehold af skarpheden, bruger jeg Læderstrop med Green compound,
da Strygestål er bøvlet at bruge, og bestemt ikke bruges til de Japanske knive..

Green Compound, til opretning, og polering af skæret, 10-15 strøg, på hver side..

Evt Black Compound, som er grovere i mikron, til regulær slibning af skæret

link:

Green Compound:
https://www.silverlinetools.com/en-GB/P ... ame=107889

Black Compound:
https://www.silverlinetools.com/en-GB/P ... ame=107862

Kan også købes på Ebay...

Tilbage til "Snik snak"



Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen og 65 gæster