Tritordeumbrød.

Opskrifter på bagværk fra grill eller køkken.
Brugeravatar

Emneforfatter
prause
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 3114

Tritordeumbrød.

Indlæg#1 » 26. dec 2017, 12:35

Min lokale Irma havde Tritordeum-mel til salg, så dette måtte jeg nødvendigvis prøve.
Jeg har læst mig til at det er den første reelle nye kornsort i 30 år og at det er en krydsning af durum-hvede og en vild type af byg.
Nu er spørgsmålet om der er nogle af jer, der har arfaringer med det? Hvad fungerer og hvad fungerer ikke?
Proteinindholdet er 13%, men jeg kan være lidt i tvivl om hvor stærk en glutenstruktur det har, når den ene forfader er byg.
Jeg har derfor kastet mig ud i et formbrød lavet med 25% sigtet manitoba og 75% sigtet tritordeum (tipo 00).
Det er lavet ret fugtigt og æltet i 25 min på Assistent.
Umiddelbart virker det stærkt og spændstigt. Det dufter fantastisk dejligt nøddeagtigt, ristet, solrigt. Farven er gullig. Konsistensen af den rå dej er lidt han ad et fint sigtebrød med den lidt fedtede/slimede/klæbrige fornemmelse på fingrene.
Vedhæftede filer
IMG_20171226_121122.jpg
Lige hældt op - før 2. hævning.
Where there's smoke... There's laughter.

Brugeravatar

skaal-um
>2000 indlæg
>2000 indlæg
Indlæg: 2819
Kontakt:

Re: Tritordeumbrød.

Indlæg#2 » 26. dec 2017, 17:47

Meget spændende. Du skriver Tipo 00, hvad mener du med det? Er det konsistensen?
Får vi også det bagte brød at se?... :P
FINN

KEB-ON, OTG 57rotisserie, Go anywhere, Primo Kamado XL, Borniak 150 røgovn, bålgrill, BGE small, PKgrill, Iron Cast Lodge Grill, SAfire Cooker, SousVideMaster

http://www.skaal-um.dk

Brugeravatar

Emneforfatter
prause
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 3114

Re: Tritordeumbrød.

Indlæg#3 » 26. dec 2017, 18:47

Tipo 00 er formalingen. Det er fordi det er dyrket i Spanien, men formalet i Italien. Tipo 00 er den fineste formaling.
Ja selvfølgelig gør du det Finn, det kommer her:
Vedhæftede filer
IMG_20171226_184657368.jpg
Det er min salig mormor, der har hæklet mine grydelapper...
_IMG_000000_000000.jpg
Where there's smoke... There's laughter.

Brugeravatar

benzon1960
Grillguru mester
Grillguru mester
Indlæg: 622

Re: Tritordeumbrød.

Indlæg#4 » 26. dec 2017, 20:05

Spændende. Måske også værd at prøve koldhævet og vådt - autolyse kan gøre underværker.


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
"Now this is not the end. It is not even the beginning of the end.
But it is, perhaps, the end of the beginning
".

Brugeravatar

Emneforfatter
prause
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 3114

Re: Tritordeumbrød.

Indlæg#5 » 26. dec 2017, 20:28

benzon1960 skrev:Spændende. Måske også værd at prøve koldhævet og vådt - autolyse kan gøre underværker.


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Jeg tror du har ret. Næste gang vil jeg beholde samme blanding og koldhæve den samt komme den i en hævekurv og så bage den frit på en bagesten.
Where there's smoke... There's laughter.

Brugeravatar

skaal-um
>2000 indlæg
>2000 indlæg
Indlæg: 2819
Kontakt:

Re: Tritordeumbrød.

Indlæg#6 » 27. dec 2017, 15:40

Det må jeg da også prøve...
FINN

KEB-ON, OTG 57rotisserie, Go anywhere, Primo Kamado XL, Borniak 150 røgovn, bålgrill, BGE small, PKgrill, Iron Cast Lodge Grill, SAfire Cooker, SousVideMaster

http://www.skaal-um.dk

Brugeravatar

Emneforfatter
prause
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 3114

Re: Tritordeumbrød.

Indlæg#7 » 27. dec 2017, 18:03

skaal-um skrev:Det må jeg da også prøve...

Det skal du helt sikkert - dejlig smag - ret sødt/karameliseret og nøddeagtigt i smagen også - ligesom melduften.
Helt klart både skægt og lovende.
Where there's smoke... There's laughter.

Brugeravatar

Husum
Grillguru mester
Grillguru mester
Indlæg: 585
Kontakt:

Re: Tritordeumbrød.

Indlæg#8 » 29. dec 2017, 12:57

Ser flot ud. Det må prøves.
- Husum -

OutdoorChef demonstratør

ProQ GFC-2150
OutdoorChef DualChef S425G
OutdoorChef City
OutdoorChef MiniChef
OutdoorChef Ascona
OutdoorChef Classic
Outdoorchef CompactChef

Brugeravatar

skaal-um
>2000 indlæg
>2000 indlæg
Indlæg: 2819
Kontakt:

Re: Tritordeumbrød.

Indlæg#9 » 21. jan 2018, 12:03

Så fik jeg prøvet det. Flutene blev koldhævet og det almindelige brød blev bagt i bagemaskine.
Begge blev udmærkede, dog skal jeg lige vænne mig til sødmen . Det gælder dog kun mig herhjemme :roll: .
Det er ikke så tosset med hjemmelavet smør på...

tritordeum 1.JPG
tritordeum 2.JPG
FINN

KEB-ON, OTG 57rotisserie, Go anywhere, Primo Kamado XL, Borniak 150 røgovn, bålgrill, BGE small, PKgrill, Iron Cast Lodge Grill, SAfire Cooker, SousVideMaster

http://www.skaal-um.dk

Brugeravatar

Emneforfatter
prause
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 3114

Re: Tritordeumbrød.

Indlæg#10 » 21. jan 2018, 17:26

skaal-um skrev:Så fik jeg prøvet det. Flutene blev koldhævet og det almindelige brød blev bagt i bagemaskine.
Begge blev udmærkede, dog skal jeg lige vænne mig til sødmen . Det gælder dog kun mig herhjemme :roll: .
Det er ikke så tosset med hjemmelavet smør på...

tritordeum 1.JPG
tritordeum 2.JPG


Ja sødmen er ret udtalt - jeg er lidt spændt på at høre om holdbarheden. Jeg synes mit blev ret hurtigt tørt, men det kan der jo være andre årsager til...
Where there's smoke... There's laughter.

Brugeravatar

skaal-um
>2000 indlæg
>2000 indlæg
Indlæg: 2819
Kontakt:

Re: Tritordeumbrød.

Indlæg#11 » 21. jan 2018, 17:43

Holdbarheden kan jeg ikke sige noget om, da flutene er frosset og brødet er spist. Så det holdt i 2 dage... :lol:
FINN

KEB-ON, OTG 57rotisserie, Go anywhere, Primo Kamado XL, Borniak 150 røgovn, bålgrill, BGE small, PKgrill, Iron Cast Lodge Grill, SAfire Cooker, SousVideMaster

http://www.skaal-um.dk

Tilbage til "Opskrifter & billeder"



Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen og 10 gæster