Sprængt nakkesteg

Opskrifter og billeder uploadet af Grillguru.dk's flittige brugere
Brugeravatar

Emneforfatter
skaal-um
>2000 indlæg
>2000 indlæg
Indlæg: 2738
Kontakt:

Sprængt nakkesteg

Indlæg#1 » 19. mar 2017, 16:34

En nakkesteg lægges i saltlage 80 g salt og en spsk. sukker 2-3 dage (men bør også stiksaltes. Det forsømte jeg og saltet var ikke nået ind til midten af stegen :oops: . Den smagte dog alligevel). Skylles godt, tørres og drysses godt med den foretrukne tørrub. Grillen ved 140 gr. i Primo XL 6 timer, evt. med efterbruning efter smag. Serveres med små kartofler, små ½ løg, som fik brunet skærefladen på panden og små tomater. Laves i ovnen ved 180 gr. i ½ time, derefter hældes en god sjat piskefløde på og det bager færdig et kvarter til. Husk salt og peber.

sp. nakke 1.JPG
sp. nakke 2.JPG
sp. nakke 3.JPG
sp. nakke 4.JPG
sp. nakke 5.JPG
sp. nakke 6.JPG
sp. nakke 7.JPG
FINN

KEB-ON, OTG 57rotisserie, Go anywhere, Primo Kamado XL, Borniak 150 røgovn, bålgrill, BGE small, PKgrill, Iron Cast Lodge Grill, SAfire Cooker, SousVideMaster

http://www.skaal-um.dk


ChristianWH
Øvet på Grillguru
Øvet på Grillguru
Indlæg: 85
Kontakt:

Re: Sprængt nakkesteg

Indlæg#2 » 19. mar 2017, 16:40

Ujh... Den er lige blevet bogmærket. Skal helt sikkert prøves.

Brugeravatar

prause
>2000 indlæg
>2000 indlæg
Indlæg: 2926

Re: Sprængt nakkesteg

Indlæg#3 » 19. mar 2017, 17:02

Dejligt med en nakkekam, der ikke er forvandlet til pulled pork - det er et dejligt saftigt stykke kød.
Hvordan bemærkede du at den ikke var saltet igennem, smag, konsistens, farve?
Where there's smoke... There's laughter.


Stokholm1000
Rutineret medlem
Rutineret medlem
Indlæg: 106

Re: Sprængt nakkesteg

Indlæg#4 » 19. mar 2017, 22:42

Det ser lækkert ud :P
Tror jeg snarest bliver nød til at lave en kopi af dit tilbehør.
Hilsen Jens :bubble:

Brugeravatar

Emneforfatter
skaal-um
>2000 indlæg
>2000 indlæg
Indlæg: 2738
Kontakt:

Re: Sprængt nakkesteg

Indlæg#5 » 20. mar 2017, 17:22

prause skrev:Dejligt med en nakkekam, der ikke er forvandlet til pulled pork - det er et dejligt saftigt stykke kød.
Hvordan bemærkede du at den ikke var saltet igennem, smag, konsistens, farve?


Ved at bruge nitritsalt i saltlagen. Midten er så grå i stedet for lyserød, i dette tilfælde en 1 kr. stor kerne i midten...
FINN

KEB-ON, OTG 57rotisserie, Go anywhere, Primo Kamado XL, Borniak 150 røgovn, bålgrill, BGE small, PKgrill, Iron Cast Lodge Grill, SAfire Cooker, SousVideMaster

http://www.skaal-um.dk


CP
Rutineret medlem
Rutineret medlem
Indlæg: 270

Re: Sprængt nakkesteg

Indlæg#6 » 20. mar 2017, 18:52

Der røg du så af som min absolutte favorit.
Jeg synes nakkesteg er direkte ulækker ( udover til pp)
Det der fedt/brusk/ sener ned mellem alle " leddene" :x

Brugeravatar

prause
>2000 indlæg
>2000 indlæg
Indlæg: 2926

Re: Sprængt nakkesteg

Indlæg#7 » 20. mar 2017, 19:19

Tak Finn, interessant at det ikke kom hele vejen igennem på så relativt lang tid.
Where there's smoke... There's laughter.

Brugeravatar

Emneforfatter
skaal-um
>2000 indlæg
>2000 indlæg
Indlæg: 2738
Kontakt:

Re: Sprængt nakkesteg

Indlæg#8 » 21. mar 2017, 09:17

[quote="CP"]Der røg du så af som min absolutte favorit.
Jeg synes nakkesteg er direkte ulækker ( udover til pp)
Det der fedt/brusk/ sener ned mellem alle " leddene" :x[/quot

:-(
FINN

KEB-ON, OTG 57rotisserie, Go anywhere, Primo Kamado XL, Borniak 150 røgovn, bålgrill, BGE small, PKgrill, Iron Cast Lodge Grill, SAfire Cooker, SousVideMaster

http://www.skaal-um.dk

Brugeravatar

Treblach
>1000 indlæg
>1000 indlæg
Indlæg: 1289

Re: Sprængt nakkesteg

Indlæg#9 » 21. mar 2017, 09:38

CP skrev:Der røg du så af som min absolutte favorit.
Jeg synes nakkesteg er direkte ulækker ( udover til pp)
Det der fedt/brusk/ sener ned mellem alle " leddene" :x


Du må godt nok have været uheldig. :roll:
/Albert
/Trebla ch [smilie=pdt_aliboronz_37.gif]

Brugeravatar

KennC
Snart Superbruger
Snart Superbruger
Indlæg: 881

Re: Sprængt nakkesteg

Indlæg#10 » 21. mar 2017, 10:44

Jeg synes til gengæld det er topklasse og et dejligt indlæg, som viser at en nakkefilet er andet og mere end PP :-)

Idéen med langtidsstegning er netop at få nedbrudt fedt, sener, osv.... Og det kan fint klares på 6 timer, som Finn beskriver. Lækket :-)
Mvh Kenn

Weber Summit E-670
Primo Oval XL
Big Green Egg Mini
Big Green Egg MiniMax
Big Green Egg Large
Big Green Egg XL


Branke1
Ny på Grillguru
Ny på Grillguru
Indlæg: 19

Re: Sprængt nakkesteg

Indlæg#11 » 22. mar 2017, 21:24

Hej Finn

Igen et super inspirerende indlæg fra din hånd!!!

Hvor meget af de 80g salt er nitritsalt og hvor meget vand?

Venlig hilsen
Kim
Det der ikke slår dig ihjel, gør dig stærkere

Brugeravatar

Emneforfatter
skaal-um
>2000 indlæg
>2000 indlæg
Indlæg: 2738
Kontakt:

Re: Sprængt nakkesteg

Indlæg#12 » 23. mar 2017, 17:59

Branke1 skrev:Hej Finn

Igen et super inspirerende indlæg fra din hånd!!!

Hvor meget af de 80g salt er nitritsalt og hvor meget vand?

Venlig hilsen
Kim


Mange tak. ½ groft salt ½ nitritsalt og det er pr. l vand...
FINN

KEB-ON, OTG 57rotisserie, Go anywhere, Primo Kamado XL, Borniak 150 røgovn, bålgrill, BGE small, PKgrill, Iron Cast Lodge Grill, SAfire Cooker, SousVideMaster

http://www.skaal-um.dk


EDJ
Øvet på Grillguru
Øvet på Grillguru
Indlæg: 53

Re: Sprængt nakkesteg

Indlæg#13 » 18. feb 2018, 08:42

Hej Finn
Tak for et godt indlæg.
ang. Mange tak. ½ groft salt ½ nitritsalt og det er pr. l vand...
Er det pr liter / pr kg kød eller ??
Jeg har set mange opskrifter hvor det ikke fremgår hvor meget lage der skal bruges
Der må være en tommelfinger regel
Erik Dalgaard

BGE XL
Primo Large
TITAN Char-Broil True Infared
Sous Vide

Brugeravatar

michael1980
Grillguru mester
Grillguru mester
Indlæg: 664
Kontakt:

Re: Sprængt nakkesteg

Indlæg#14 » 18. feb 2018, 08:49

tilslutter mig koret der synes det lyder lækkert og koret om yderligere info
1 nitritsalt hvor købes det
2 hvor meget vand i lagen
3 hvordan stiksalter man
4 kan det godt bare ligge i et fad med den lage i 2 dage i køleskab??
DANCOOK KULGRILL Ø 58CM
CHARBROIL CB500 GASGRILL MED 4 BRÆNDERE
Q100


bskaarup
Rutineret medlem
Rutineret medlem
Indlæg: 282

Re: Sprængt nakkesteg

Indlæg#15 » 18. feb 2018, 10:16


Brugeravatar

Emneforfatter
skaal-um
>2000 indlæg
>2000 indlæg
Indlæg: 2738
Kontakt:

Re: Sprængt nakkesteg

Indlæg#16 » 18. feb 2018, 16:27

Jeg prøver at svare efter bedste evne:

Nitritsalt kan også købes i Inco, men i 25 kg sække.

Om der skal være en bestemt mindstemængde vand i forhold til salteemnet, er jeg ikke den rette at spørge. Jeg har forskelige str. saltekar, så jeg bruger det som giver god plads i forhold til emnet. Det er jo ikke sådan, at lægger man en lille steg ned i stort kar med en masse lage, så bliver det mere salt. Saltprocenten er jo den samme, så jeg mener, at bare der rimelig plads, så emnet er dækket af lage hele vejen rundt, så er alt godt. Sådan gør jeg...

Jeg fylder sprøjten med saltlagen, stikker nålen halvvejs ind i kødet og trykker lagen ud mens jeg trækker nålen ud. Det gør jeg så frem og tilbage til lagen begynder at løbe ud af kødet. Så lægges kødet i lagen og saltes videre.

Om kødet kan ligge i et fad er svaret ja, men ikke uendeligt. Det er en ret svag lage, som jeg bruger til ting, som bare skal sprænges let og hurtigt. Og til fisk, som skal røges. Til ting, som skal videreforarbejdes som bacon, andre kødvarer som fjerkræ, kort sagt ting, som er lidt tid undervejs før det rammer grillen eller i varmrøg bruger jeg en lage med vand tilsat 125 g salt og en spsk. sukker pr. liter. Det er altså en 10 graders lage.
Og nu er det afsløret, at jeg ikke salter særlig kraftigt når jeg laver noget.
Og lige for nævne en gang til, så er 125 g salt til 1 liter vand = 10 grader. 150 g salt til 1 liter er = 12 grader. 175 g salt til 1 liter er = 14 grader. 200 g salt til 1 liter vand er = 16 grader. Og så videre...
Der ryger altid en spsk. melis oveni.
FINN

KEB-ON, OTG 57rotisserie, Go anywhere, Primo Kamado XL, Borniak 150 røgovn, bålgrill, BGE small, PKgrill, Iron Cast Lodge Grill, SAfire Cooker, SousVideMaster

http://www.skaal-um.dk

Brugeravatar

prause
>2000 indlæg
>2000 indlæg
Indlæg: 2926

Re: Sprængt nakkesteg

Indlæg#17 » 18. feb 2018, 17:57

Tak Finn.
Med fare for at komme til at blande mig i noget (til en afveksling) så behøver man altså ikke nitritsalt for at lave en sprængt nakkesteg eller andet.
Man kan udmærket bruge 100% almindeligt køkkensalt, så må man bare leve med at stegen bliver mere grå end den meget flotte lyserøde Finn har lavet.
Where there's smoke... There's laughter.

Brugeravatar

michael1980
Grillguru mester
Grillguru mester
Indlæg: 664
Kontakt:

Re: Sprængt nakkesteg

Indlæg#18 » 18. feb 2018, 19:18

Tak finn og prause for dit indspark. J2h er godt med på nitritsalt primært bruges for farvens skyld og tænker det 1 ser godt ud og 2 er smart hvis man vil se hvordan kødet tager mod Salten.

Lige for at sikre mig. Kan kødet så godt ligge 7 en dækkende lage i 2 dage og blot med film eller lignende over
DANCOOK KULGRILL Ø 58CM
CHARBROIL CB500 GASGRILL MED 4 BRÆNDERE
Q100

Brugeravatar

Emneforfatter
skaal-um
>2000 indlæg
>2000 indlæg
Indlæg: 2738
Kontakt:

Re: Sprængt nakkesteg

Indlæg#19 » 19. feb 2018, 17:51

michael1980 skrev:Tak finn og prause for dit indspark. J2h er godt med på nitritsalt primært bruges for farvens skyld og tænker det 1 ser godt ud og 2 er smart hvis man vil se hvordan kødet tager mod Salten.

Lige for at sikre mig. Kan kødet så godt ligge 7(?) en dækkende lage i 2 dage og blot med film eller lignende over


2 dage, ja...
FINN

KEB-ON, OTG 57rotisserie, Go anywhere, Primo Kamado XL, Borniak 150 røgovn, bålgrill, BGE small, PKgrill, Iron Cast Lodge Grill, SAfire Cooker, SousVideMaster

http://www.skaal-um.dk

Tilbage til "Brugeropskrifter & fotos"



Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Vad_ og 10 gæster