Særnorske retter, en føljetong.

Opskrifter og billeder uploadet af Grillguru.dk's flittige brugere
Brugeravatar

Emneforfatter
arlar
Snart Superbruger
Snart Superbruger
Indlæg: 938
Kontakt:

Særnorske retter, en føljetong.

Indlæg#1 » 19. okt 2010, 20:29

Her kommer jeg frem til jul og legge inn omtale, bilder, oppskrifter på litt sære Norske retter frem mot jul. Og i dag begynner jeg med Klubb og Duppe. Klubb omtales også som Raspeball ( Vest iNorge), Kompe ( Sørnorge), Komle (Midt i det sørlige Norge), og Klubb som vi sier i midt- Norge. Men uansett hva nå det kalles så er potet hovedingridiensen.
Og oppskriften er som følger:
750 gr rå potet
ca 200 gr byggmel
350 gr kokte poteter
1,5 ts salt.

3 liter vann eller kraft til koking.
Vask, skrell og riv de råe potetene, dryss på litt mel så de ikke blir mørke. Mos de kokte potetene og bland sammen råe og kokte poteter. Tilsett mel og salt. Form massen til baller like store som en middels potet og legg det i vannet/ kraften som er kokt opp. Kokes i 30-40 minutter.

I midt- Norge serveres Klubben med stekt bacon og Duppe. Duppe er en saus laget av brunost eller prim.
Oppskriften er:
100 gr smør
2 dl melk
200 gr brunost/ eller prim
3 ss sukker
1 ts salt

Bland alt i en kjele og kok opp under omrøring til en jevn saus.

Så, velbekomme. Eller mann kan gjøre det på den enkle måten, kjøpe en pakke med Toro Raspeballer og vips så er det bare og tilsette vann og røra til Klubben er ferdig. ( vel, den må kokes da)
Vedhæftede filer
IMG_0853.JPG
Brunost.
IMG_0854.JPG
Brunost
IMG_0852.JPG
Sært men godt
IMG_0851.JPG
Den enkle måten fra Toro, tilsett 3 dl vann.
MVH fra Arve, Namsos, Norge.
gasgrill: GrandHall Premium 323 , Bluegaz Tiger blac, beefeater 900
Kullgrill Primo oval! xl, Monolith grill,Weber Char Q 260
: http://www.grillisten.com

Brugeravatar

psoren
Snart Superbruger
Snart Superbruger
Indlæg: 966

Re: Særnorske retter, en føljetong.

Indlæg#2 » 19. okt 2010, 23:04

Flott!!

Nu har jeg i 10 år, mange mange gange set, OG en enkelt gang smakt (hov..smagt...) de tingester når jeg har været i norge. Det er helt i top at få baggrunds oplysninger. Man kunne måske endda få lyst til igen at smage på de sære retter, når man så kan se indholdet ikke er så slemt som det ser ud ;-)
Men jeg er ikke sikker på at jeg glæder mig til at se evt. smalahoved opskrift......

Per
Godt jeg ikke får løn som fortjent...

Brugeravatar

Emneforfatter
arlar
Snart Superbruger
Snart Superbruger
Indlæg: 938
Kontakt:

Re: Særnorske retter, en føljetong.

Indlæg#3 » 19. okt 2010, 23:41

psoren skrev:Flott!!

Nu har jeg i 10 år, mange mange gange set, OG en enkelt gang smakt (hov..smagt...) de tingester når jeg har været i norge. Det er helt i top at få baggrunds oplysninger. Man kunne måske endda få lyst til igen at smage på de sære retter, når man så kan se indholdet ikke er så slemt som det ser ud ;-)
Men jeg er ikke sikker på at jeg glæder mig til at se evt. smalahoved opskrift......

Per


He he, Nå er ikke jeg noe smalahove spiser, men oppskrift og bilder skal komme.
MVH fra Arve, Namsos, Norge.
gasgrill: GrandHall Premium 323 , Bluegaz Tiger blac, beefeater 900
Kullgrill Primo oval! xl, Monolith grill,Weber Char Q 260
: http://www.grillisten.com

Brugeravatar

bjærge
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 9319
Kontakt:

Re: Særnorske retter, en føljetong.

Indlæg#4 » 19. okt 2010, 23:49

Osten øverst fra Tine er det en myse ost ?
Jeg ÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆlsker myse ost, og hiver gerne et par kilo med hjem hver gang vi er i Stavanger.
Dem vi lejhedsvis kan købe i DK er alt for salte [smilie=bluecolorz5_pdt_05.gif]


turid
Ny på Grillguru
Ny på Grillguru
Indlæg: 39
Kontakt:

Re: Særnorske retter, en føljetong.

Indlæg#5 » 20. okt 2010, 01:20

komle...med salt lammekjøtt og kålrabistappe...det er altså super godt :-D
mvh Turid


OTS 57, JBI jule edition smoker

Brugeravatar

Dark Horse
>1000 indlæg
>1000 indlæg
Indlæg: 1184
Kontakt:

Re: Særnorske retter, en føljetong.

Indlæg#6 » 23. okt 2010, 09:30

Får-i-kål, lompe og klubb

Jeg har altid holdt meget af får i kål. selv om det regnes for en simpel ret i Norge. Så jeg glæder mig til at se opskriften, for den jeg fik af min mor, er forlængst forsvundet.

Lompe serveret som pandekager var også et hit, da jeg var barn

Jeg er spændt på at se opskriften på stegt svineblod. Min norske familie kaldte dét for Klubb, så jeg er udsat for lidt sprogforvirring her. Forventer at blive belært om tingenes rette sammenhæng.

MVH
Jan = ½ Nordmand
Hellere en grille i mit hoved end mit hoved i grillen ;-)

Brugeravatar

Emneforfatter
arlar
Snart Superbruger
Snart Superbruger
Indlæg: 938
Kontakt:

Re: Særnorske retter, en føljetong.

Indlæg#7 » 23. okt 2010, 10:04

Dark Horse skrev:Får-i-kål, lompe og klubb

Jeg har altid holdt meget af får i kål. selv om det regnes for en simpel ret i Norge. Så jeg glæder mig til at se opskriften, for den jeg fik af min mor, er forlængst forsvundet.

Lompe serveret som pandekager var også et hit, da jeg var barn

Jeg er spændt på at se opskriften på stegt svineblod. Min norske familie kaldte dét for Klubb, så jeg er udsat for lidt sprogforvirring her. Forventer at blive belært om tingenes rette sammenhæng.

MVH
Jan = ½ Nordmand


Hei Jan. Ja det er riktig at det også fins noe som heter blodklubb. Det er nok en utdød matrett er jeg redd for, men vi har fortsatt muligheten for å kjøpe noe som heter blodpølse. Skal se om jeg finner oppskrift på den. Får i kål ja, høstens store matglede. Når årets ferske lammekjøtt kommer i butikken, da stormer vi ut og handler. Får i kål er egentlig veldig enkelt og lage. Mann tar lammekjøtt som er i biter/stykker og legger lagvis i en stor kjele med båter av hodekål. Hel sort pepper må det være i og da ganske mye. Fyller på med vann så det står opp til samme høyde som kjøttet/kålen. Når så dette har kokt i ca 2 timer så har mann i en gjevning. Jeg rører ut litt fint hvetemel med vann og så rører jeg dette forsiktig inn i får i kålen. Sausen skal ikke bli for tykk. En mellomting mellom suppe og saus. Serveres med poteter. Kjempegodt. Og vi lager alltid så mye at vi kan varme opp dagen etter. Mange syns at får i kålen smaker best da, dagen derpå.
Mvh Arve
MVH fra Arve, Namsos, Norge.
gasgrill: GrandHall Premium 323 , Bluegaz Tiger blac, beefeater 900
Kullgrill Primo oval! xl, Monolith grill,Weber Char Q 260
: http://www.grillisten.com

Brugeravatar

Dark Horse
>1000 indlæg
>1000 indlæg
Indlæg: 1184
Kontakt:

Re: Særnorske retter, en føljetong.

Indlæg#8 » 23. okt 2010, 10:33

arlar skrev:Hei Jan. Ja det er riktig at det også fins noe som heter blodklubb. Det er nok en utdød matrett er jeg redd for, men vi har fortsatt muligheten for å kjøpe noe som heter blodpølse. Skal se om jeg finner oppskrift på den. Får i kål ja, høstens store matglede. Når årets ferske lammekjøtt kommer i butikken, da stormer vi ut og handler. Får i kål er egentlig veldig enkelt og lage. Mann tar lammekjøtt som er i biter/stykker og legger lagvis i en stor kjele med båter av hodekål. Hel sort pepper må det være i og da ganske mye. Fyller på med vann så det står opp til samme høyde som kjøttet/kålen. Når så dette har kokt i ca 2 timer så har mann i en gjevning. Jeg rører ut litt fint hvetemel med vann og så rører jeg dette forsiktig inn i får i kålen. Sausen skal ikke bli for tykk. En mellomting mellom suppe og saus. Serveres med poteter. Kjempegodt. Og vi lager alltid så mye at vi kan varme opp dagen etter. Mange syns at får i kålen smaker best da, dagen derpå.
Mvh Arve

Morn Arve (et af de navne, vi danskere ikke kan udtale pga. at vi udtaler "r" ved at forlænge "A"et)

Tak for den forklaring på klubb. Trist hvis retten er uddød, for jeg fik aldrig smagt den. I Danmark har vi også en ret der er lavet af frisk svineblod. Den smagte jeg en gang, vi havde slagtet fra tidligt om morgenen. Vi tappede blodet af og pigerne i køkkenet fik det ind. Da vi kom ind til frokost (og havde skrubbet blodet af os) fik vi blodbudding..... Ikke ligefrem et hit på det tidspunkt :lol: :lol: . Blodpølse har vi også her, men det bliver aldrig det samme.

Også tak for opskriften på får-i-kål, som jeg vil lave en af dagene. Skønt at få den genoplivet. Men skal der ikke også salt/bouillonterning i ?

Jeg mindes fra mit barndomshjem, hvor min mor var Norsk og min far Jyde, at vi fik groft rugbrød med smør i stedet for kartofler/poteter. Jeg mindes også svagt at retten er velegnet til at servere øl & snaps til. Det varmer en kold og blæsende efterårsaften.

Kan det passe, at man kan bruge kalvekød i stedet for lam?

Har I stadig rømme, eller er det blevet erstattet af Creme Fraiche? Jeg mindes at mine forældre havde lånt en fjeldhytte, og jeg blev sendt ned i dalen til sæteren for at hente rømme i en spand. Vi hentede vand i en kilde i spande med et åg over skuldrene.
Trods vandreturene efter rømme og vand fra kilden, tog jeg på den sommer :savl2:

MVH
Jan - der bliver helt sulten af detteher :lol:
Hellere en grille i mit hoved end mit hoved i grillen ;-)

Brugeravatar

Emneforfatter
arlar
Snart Superbruger
Snart Superbruger
Indlæg: 938
Kontakt:

Re: Særnorske retter, en føljetong.

Indlæg#9 » 23. okt 2010, 13:02

Dark Horse skrev:
arlar skrev:Hei Jan. Ja det er riktig at det også fins noe som heter blodklubb. Det er nok en utdød matrett er jeg redd for, men vi har fortsatt muligheten for å kjøpe noe som heter blodpølse. Skal se om jeg finner oppskrift på den. Får i kål ja, høstens store matglede. Når årets ferske lammekjøtt kommer i butikken, da stormer vi ut og handler. Får i kål er egentlig veldig enkelt og lage. Mann tar lammekjøtt som er i biter/stykker og legger lagvis i en stor kjele med båter av hodekål. Hel sort pepper må det være i og da ganske mye. Fyller på med vann så det står opp til samme høyde som kjøttet/kålen. Når så dette har kokt i ca 2 timer så har mann i en gjevning. Jeg rører ut litt fint hvetemel med vann og så rører jeg dette forsiktig inn i får i kålen. Sausen skal ikke bli for tykk. En mellomting mellom suppe og saus. Serveres med poteter. Kjempegodt. Og vi lager alltid så mye at vi kan varme opp dagen etter. Mange syns at får i kålen smaker best da, dagen derpå.
Mvh Arve

Morn Arve (et af de navne, vi danskere ikke kan udtale pga. at vi udtaler "r" ved at forlænge "A"et)

Tak for den forklaring på klubb. Trist hvis retten er uddød, for jeg fik aldrig smagt den. I Danmark har vi også en ret der er lavet af frisk svineblod. Den smagte jeg en gang, vi havde slagtet fra tidligt om morgenen. Vi tappede blodet af og pigerne i køkkenet fik det ind. Da vi kom ind til frokost (og havde skrubbet blodet af os) fik vi blodbudding..... Ikke ligefrem et hit på det tidspunkt :lol: :lol: . Blodpølse har vi også her, men det bliver aldrig det samme.

Også tak for opskriften på får-i-kål, som jeg vil lave en af dagene. Skønt at få den genoplivet. Men skal der ikke også salt/bouillonterning i ?

Jeg mindes fra mit barndomshjem, hvor min mor var Norsk og min far Jyde, at vi fik groft rugbrød med smør i stedet for kartofler/poteter. Jeg mindes også svagt at retten er velegnet til at servere øl & snaps til. Det varmer en kold og blæsende efterårsaften.

Kan det passe, at man kan bruge kalvekød i stedet for lam?

Har I stadig rømme, eller er det blevet erstattet af Creme Fraiche? Jeg mindes at mine forældre havde lånt en fjeldhytte, og jeg blev sendt ned i dalen til sæteren for at hente rømme i en spand. Vi hentede vand i en kilde i spande med et åg over skuldrene.
Trods vandreturene efter rømme og vand fra kilden, tog jeg på den sommer :savl2:

MVH
Jan - der bliver helt sulten af detteher :lol:


Hei. Jo så klart skal det litt salt i får i kålen. Jeg bruker ikke buljong, da det blir kraft nok av kjøttet når det koker. Rømme har vi ja. Og jeg bruker rett mye rømme. Da den lette varianten og ikke ekte sæterrømme. Creme Fraiche har tatt mere over i restaurant og storhusholdningskjøkkenet, men hjemme står fortsatt rømmen sterkt her i Norge. Nystekte vafler med rørte jordbær og en skje rømme, mmmmmmmm lekkert. Blodpudding serveres her med stekt bacon, sirup og noen bruker mandelpotet til. Og om kalvekjøtt i stede for lam, det vil sikkert fungere kjempegodt. Kalvekjøtt er noe som er veldig vanskelig og få tak i her i Norge, så jeg pleier og kjøpe litt når jeg er i Danmark. Nå er det desverre 3 år siden sist jeg/vi var i Skagen. Men håper og få til en tur neste sommer. Da skal jeg innom Dennis, det er sikkert. Har veldig lyst på en BGE.
med matgledlig hilsen, Arve.
MVH fra Arve, Namsos, Norge.
gasgrill: GrandHall Premium 323 , Bluegaz Tiger blac, beefeater 900
Kullgrill Primo oval! xl, Monolith grill,Weber Char Q 260
: http://www.grillisten.com

Brugeravatar

Dark Horse
>1000 indlæg
>1000 indlæg
Indlæg: 1184
Kontakt:

Re: Særnorske retter, en føljetong.

Indlæg#10 » 3. nov 2010, 16:37

arlar skrev:....Får i kål ja, høstens store matglede. Når årets ferske lammekjøtt kommer i butikken, da stormer vi ut og handler. Får i kål er egentlig veldig enkelt og lage. Mann tar lammekjøtt som er i biter/stykker og legger lagvis i en stor kjele med båter av hodekål. Hel sort pepper må det være i og da ganske mye. Fyller på med vann så det står opp til samme høyde som kjøttet/kålen. Når så dette har kokt i ca 2 timer så har mann i en gjevning. Jeg rører ut litt fint hvetemel med vann og så rører jeg dette forsiktig inn i får i kålen. Sausen skal ikke bli for tykk. En mellomting mellom suppe og saus. Serveres med poteter. Kjempegodt. Og vi lager alltid så mye at vi kan varme opp dagen etter. Mange syns at får i kålen smaker best da, dagen derpå.
Mvh Arve

Hej Arve

Jeg har sat en svingende grydefuld får-i-kål-wannebe over. Hvidkål, oksebov og hjemmerøget bacon, 10-20 korn hel peber (sort, grøn og hvid blandet) + en lille håndfuld salt pr. hvidkålshoved. Og så i øvrigt efter din opskrift. Jeg har lige smagt på det. Det bliver herligt!

Måske skal jeg kalde retten "Stevnsk Får-i-kål"? :lol: :lol:

MVH
Jan - der skal til at sætte kartoflerne over, hvis nogen skræller dem :lol:
Hellere en grille i mit hoved end mit hoved i grillen ;-)

Brugeravatar

Dark Horse
>1000 indlæg
>1000 indlæg
Indlæg: 1184
Kontakt:

Re: Særnorske retter, en føljetong.

Indlæg#11 » 3. nov 2010, 16:39

bjærge skrev:Osten øverst fra Tine er det en myse ost ?
Jeg ÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆlsker myse ost, og hiver gerne et par kilo med hjem hver gang vi er i Stavanger.
Dem vi lejhedsvis kan købe i DK er alt for salte [smilie=bluecolorz5_pdt_05.gif]

Æhhh. Vi kan da få Guldbrandsdalsost i mange forretninger i Danmark, og jeg ved ikke af at der er forskel.

MVH
Jan - der næsten har spist det stykke myseost, artiklen lokkede mig til at købe....
Hellere en grille i mit hoved end mit hoved i grillen ;-)

Brugeravatar

bjærge
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 9319
Kontakt:

Re: Særnorske retter, en føljetong.

Indlæg#12 » 3. nov 2010, 19:21

Dark Horse skrev: Æhhh. Vi kan da få Guldbrandsdalsost i mange forretninger i Danmark, og jeg ved ikke af at der er forskel.

MVH
Jan - der næsten har spist det stykke myseost, artiklen lokkede mig til at købe....


Er det den fra Tine du har set?
Jeg har flere gange købt myseost i DK, men de er rimelig salte i forhold til dem, jeg får serveret når jeg er i Stavanger.

Brugeravatar

Emneforfatter
arlar
Snart Superbruger
Snart Superbruger
Indlæg: 938
Kontakt:

Re: Særnorske retter, en føljetong.

Indlæg#13 » 3. nov 2010, 22:47

bjærge skrev:
Dark Horse skrev: Æhhh. Vi kan da få Guldbrandsdalsost i mange forretninger i Danmark, og jeg ved ikke af at der er forskel.

MVH
Jan - der næsten har spist det stykke myseost, artiklen lokkede mig til at købe....


Er det den fra Tine du har set?
Jeg har flere gange købt myseost i DK, men de er rimelig salte i forhold til dem, jeg får serveret når jeg er i Stavanger.


Ja det er Tine som lager dem. Gudbrandsdalosten vant flere priser nå på en stor messe i Tyskland.
MVH fra Arve, Namsos, Norge.
gasgrill: GrandHall Premium 323 , Bluegaz Tiger blac, beefeater 900
Kullgrill Primo oval! xl, Monolith grill,Weber Char Q 260
: http://www.grillisten.com

Brugeravatar

psoren
Snart Superbruger
Snart Superbruger
Indlæg: 966

Re: Særnorske retter, en føljetong.

Indlæg#14 » 4. nov 2010, 15:19

bjærge skrev:
Er det den fra Tine du har set?
Jeg har flere gange købt myseost i DK, men de er rimelig salte i forhold til dem, jeg får serveret når jeg er i Stavanger.


Jeg er ret sikker på det er den fra Tine de har i Føtex.

Per
Godt jeg ikke får løn som fortjent...

Brugeravatar

bjærge
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 9319
Kontakt:

Re: Særnorske retter, en føljetong.

Indlæg#15 » 4. nov 2010, 15:25

psoren skrev: Jeg er ret sikker på det er den fra Tine de har i Føtex.

Per


Tak for tippet :-D
Så vil jeg da lige kikke efter den i næste uge, når jeg kommer forbi en Føtex .1%¤

Tilbage til "Brugeropskrifter & fotos"



Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen og 19 gæster