Stor stoppenål til opstropning af røgvarer - The Morfmir way

Brugeravatar

Emneforfatter
morfmir
Redaktør
Redaktør
Indlæg: 2981

Stor stoppenål til opstropning af røgvarer - The Morfmir way

Indlæg#1 » 29. feb 2008, 02:10

Her i aften stod jeg med en masse kød som skulle stroppes op til tørring og røgning. Men jeg havde glemt at købe en stoppenål. Så jeg besluttede at lave en selv.

Billede

Jeg kikkede køkkenskuffen igennem og fandt et egnet offer. En gammel gaffel med hul i skaftet.

Billede



Billede

Jeg skal jo kun bruge skaftet, så gaflen blev hurtig tandløs da den kom over i værkstedet. Med en plastikhammer rettede jeg gaflen ud så den blev helt ret.

Billede

Til håndtager på stoppenålen valgte jeg at stykke rødel. Rødel har mange fordele, det er let at arbejde med, det tåler vand, det er let at rengøre, det tåler maskineopvask og det er flot.

Billede

Rødel har den anden store fordel. Man kan slå et knivblad fast i tørt rødel uden at man behøver at bore for først. Man banker bare bladet i med en hammer, som om det var et søm. Med stoppenålen er det jo ekstra let at banke det i da jeg jo ikke er nogen risiko for at ødelægge spidsen.

Billede

Når bladet sidder fast er det frem med øksen og hugge håndtaget groft til.

Billede

Her er håndtaget nede i en håndterlig størrelse, og så tager jeg en snittekniv i brug.

[flash width=425 height=355]http://www.youtube.com/v/1mJVezWzZ1Y[/flash]


[flash width=425 height=355]http://www.youtube.com/v/3jA1NrbcChw[/flash]


Billede

Efter lidt snitteri har håndtaget sin færdige form.

Billede

Det er blevet til en lille bunke spåner. Dem gemmer jeg naturligvis. De kommer på gløderne næste gang der skal laves PP.

Billede

Så skal nålen laves spids og skarp. Jeg sætter en sandpapirsskive på vinkelsliberen.

Billede

Inden jeg går amok med vinkelsliberen ifører jeg mig lige maske og høreværn.

Billede

Det er vigtigt af jernet ikke bliver varmt når man sliber, så jeg har et glas vand at køle spidsen af nålen i undervejs.

Billede

Det kølevand trænger vist snart til en skifter :drunk:

Billede

Så her nålen fået en gang olie og både skaft og metal har fået en tur på polermaskinen.

Billede

Inde i køkkenet ligger nålen og garnet klar til aktion.

Billede

Der ligger 5 kogesider klar. De har ligget i saltlage i 3 dage.

Billede

Den nyslebne nål går igennem kødet som en varm kniv i smør.

Billede

Garnet kommes ind i øjet og nålen trækkes tilbage.

Billede

Så skal der lige bindes knude og så er kødet klart til at blive hængt på røgstokkene.

Billede

Det blev også til nogle ribben. De har ligger 1 døgn i salt.

Billede

Jeg vil prøve noget nyt og har saltet et andebryst. Det har også ligget i salt i 1 døgn.

Nu skal kødet lige hænge og modne og tørre et par dage. Og så regner jeg med at det hele skal røges ved halvvarm røg.
Jeg regner med at tage 2 af kogesiderne fra og prøve med noget enebær røg.

/Thomas
Billede
Any society that would give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and lose both.


JanC
Øvet på Grillguru
Øvet på Grillguru
Indlæg: 94
Kontakt:

Indlæg#2 » 29. feb 2008, 02:23

Det var dog en helt utrolig detaljeret gennemgang af hele proceduren, super flot. Jeg var ikke klar over at der fantes andre som beskæftigedes sig med kniv produktion her på forum. Mere af det:)

______________

JanC
JanC

OTS 57, JBI-Smoker, Genesis E-310, Landmann fladbed, Gourmani 5-i-en, plus en masse tilbehør.

Brugeravatar

Emneforfatter
morfmir
Redaktør
Redaktør
Indlæg: 2981

Indlæg#3 » 29. feb 2008, 02:41

Jo da, Jeg er faktisk en meget aktiv og produktiv knivbygger.

Jeg har tidligere lagt at billede op af en af mine kokkeknive.

Billede

Bygger du også knive?

/Thomas
Billede
Any society that would give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and lose both.


Mor Birthe
Deaktiveret bruger
Indlæg: 4059

Indlæg#4 » 29. feb 2008, 06:51

morfmir skrev:Jo da, Jeg er faktisk en meget aktiv og produktiv knivbygger.

Jeg har tidligere lagt at billede op af en af mine kokkeknive.

Billede

Bygger du også knive?

/Thomas


Det er godt nok flot, at du bare går igang med at lave sådan en stoppenål - den er virkelig flot Billede - ligesom den kniv du viser et billede af Billede
Mor Birthe
(Deaktiveret efter eget ønske 18.11.2008)


Haspalm
Grillguru mester
Grillguru mester
Indlæg: 517

Indlæg#5 » 29. feb 2008, 08:36

Det ser virkelig flot ud... jeg tror der er mange der nu står og kigger på deres gafler i køkkenent og siger .." og hvordan var det så lige han gjorde????"
Haspalms PP-filosofi: Der findes ikke dårlig vejr at lave PP i - Når Englandsbådene ligger stille tænder rigtige mænd op i grillen!

Brugeravatar

marinus
>2000 indlæg
>2000 indlæg
Indlæg: 2163

Indlæg#6 » 29. feb 2008, 08:41

morfmir, stor respekt
det er et flot stykke arbejde, både stoppenål og kniv

sikken en ihærdighed, jeg havde nok bare prikket hul i kødet med en strikkepind eller lignede :-)
udtryk gør indtryk

Brugeravatar

angus
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 4266

Indlæg#7 » 29. feb 2008, 09:00

Hvor er det imponerende lavet :) Vi har masser af rødel, men ingen huller i gaflerne. Vi kunne ikke gøre det alligevel :!:
angus


Outdoorchef Montreux
Primo Kamado Oval XL
Tommerup Røger
Pizza ovn


hansen
>1000 indlæg
>1000 indlæg
Indlæg: 1294

Indlæg#8 » 29. feb 2008, 09:15

Det ser rigtig godt - super flot gennemgang.
Med venlig hilsen

hansen

Brugeravatar

jørgen
>1000 indlæg
>1000 indlæg
Indlæg: 1189
Kontakt:

Indlæg#9 » 29. feb 2008, 12:00

ok kom igen DR TV med jeres hjemme service, dette er simpel hen det bedste af det bedste, tror nok lillemor her i huset ville kigge lidt hvis jeg tog en gaffel og lavede om til en kniv, men igen så har jeg også mange gange sagt til hende at " A/S fusk " har slået til igen
otg 57 - premium 57-wok indsats - bagesten - stege indsats og godt humør


JanC
Øvet på Grillguru
Øvet på Grillguru
Indlæg: 94
Kontakt:

Indlæg#10 » 29. feb 2008, 13:00

Ja, jeg laver stadig lidt til husbehov men, det er længe siden jeg har gjort noget ved det. Må jeg spørge hvor du skaffer klinger til dine kokke knive for, det er jeg meget interesseret i at lave?

_____________

JanC
JanC



OTS 57, JBI-Smoker, Genesis E-310, Landmann fladbed, Gourmani 5-i-en, plus en masse tilbehør.

Brugeravatar

Kimbi
>1000 indlæg
>1000 indlæg
Indlæg: 1832
Kontakt:

Indlæg#11 » 29. feb 2008, 14:40

Jeg plejer bare at lave et hul med en saks, og trækker snoren igennem med en stegenål. Det virker, men dit ser mere "blæret" ud :D
God mad tager timer at lave, men kun minutter at fortære...

Kimbi

Billede

Weber Ranch Kettle
Weber Platinum
OTC 57
Go Anywhere
Q320
JBI Smoker

Brugeravatar

Emneforfatter
morfmir
Redaktør
Redaktør
Indlæg: 2981

Indlæg#12 » 29. feb 2008, 15:22

Hej Jan

Den kniv jeg har billed af her er lavet af et fabriksblad. Det er en frost kokkekniv.
Jeg købte den hos hanghoi på fyn. Skæftet er masurbirk og okseben.

http://hanghoi.dk/product.asp?product=46&sub=22&page=1

/Thomas
Billede
Any society that would give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and lose both.

Brugeravatar

marinus
>2000 indlæg
>2000 indlæg
Indlæg: 2163

Indlæg#13 » 29. feb 2008, 15:41

morfmirs fantastisk flotte kokkekniv og den lille snittekniv kan ses her

http://www.grillguru.dk/forum/viewtopic.php?t=2899
udtryk gør indtryk

Brugeravatar

mgs
>1000 indlæg
>1000 indlæg
Indlæg: 1222

Indlæg#14 » 1. mar 2008, 18:49

hej fortæl gerne lidt mere om røgningen af kødet hva bruger du det til og da gerne billeder mvh morten :D

Brugeravatar

Emneforfatter
morfmir
Redaktør
Redaktør
Indlæg: 2981

Indlæg#15 » 1. mar 2008, 19:41

Hej Mgs

Det er bacon, ribben og berberiandebrystet.
Bacon og mørbrad har jeg skrevet om hvordan jeg laver her
http://www.grillguru.dk/forum/viewtopic.php?t=3884
Det er første gang at jeg prøver at lave røget ribben. Det hele hænger i røgovnen lige nu. Det bliver røget ved 30c-35c. Jeg har tændt 3liter smuld i en stor bunke. Det får temperaturen op.
Andebryst er anden gang jeg prøver at lave. Første gang koldrøg jeg det. Men det blev ikke så godt som forventet. Det var alt for sejt. Men det blev stegt som "ande bacon" :-) og så var det ok. Nu håber jeg at det bliver bedre med halvvarm.

/Thomas
Billede
Any society that would give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and lose both.

Brugeravatar

mgs
>1000 indlæg
>1000 indlæg
Indlæg: 1222

Indlæg#16 » 1. mar 2008, 21:00

hmm det lyder underligt med de andebryster og koldrøg. ja jeg må lige læse nærmere og prøve at røge bacon det kan man jo altid fylde op med når man har gang i ovnen :D
__________________

/morten

R7 multirøgeovn
baker kuglegril
weber go any wer
Performer touch n´go
hotwok
Primo Kamado Rund

hmm gasgrill er det ikke bare en stor grillpande he he

Brugeravatar

Emneforfatter
morfmir
Redaktør
Redaktør
Indlæg: 2981

Indlæg#17 » 1. mar 2008, 21:11

Netop. Det er dumt ikke at fylde ovnen op. Det koster jo ikke ekstra smuld med et par sider bacon.

/Thomas
Billede
Any society that would give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and lose both.


svenn
Ny på Grillguru
Ny på Grillguru
Indlæg: 7

Re:

Indlæg#18 » 17. dec 2013, 16:24

morfmir skrev:Hej Jan

Den kniv jeg har billed af her er lavet af et fabriksblad. Det er en frost kokkekniv.
Jeg købte den hos hanghoi på fyn. Skæftet er masurbirk og okseben.

http://hanghoi.dk/product.asp?product=46&sub=22&page=1

/Thomas


Hej Thomas
Har du prøvet med nedstrygerklinger ?
Det er de store fra en prof. jernsav (eller hvad de nu hedder :-D ), jeg mener.
De er vel 50cm lange eller mere og 7-8cm høje.
Hvis du skærer bladet tyndt ud, kan man få en eminent filetkniv ud af det og hvis det skæres tykkere ud,
kan man nok få en stabil kokkekniv ud af det.

Mvh

Brugeravatar

BS_Sweden
>1000 indlæg
>1000 indlæg
Indlæg: 1855

Re: Stor stoppenål til opstropning af røgvarer - The Morfmir

Indlæg#19 » 18. dec 2013, 00:32

svenn skrev:
morfmir skrev:Hej Jan

Den kniv jeg har billed af her er lavet af et fabriksblad. Det er en frost kokkekniv.
Jeg købte den hos hanghoi på fyn. Skæftet er masurbirk og okseben.

http://hanghoi.dk/product.asp?product=46&sub=22&page=1

/Thomas


Hej Thomas
Har du prøvet med nedstrygerklinger ?
Det er de store fra en prof. jernsav (eller hvad de nu hedder :-D ), jeg mener.
De er vel 50cm lange eller mere og 7-8cm høje.
Hvis du skærer bladet tyndt ud, kan man få en eminent filetkniv ud af det og hvis det skæres tykkere ud,
kan man nok få en stabil kokkekniv ud af det.

Mvh

Du har set hvornår indlægget er fra?
Brian

er der ikke for lidt remonce i?

Brugeravatar

angus
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 4266

Re: Stor stoppenål til opstropning af røgvarer - The Morfmir

Indlæg#20 » 20. dec 2013, 08:11

Hyggeligt at se det gamle indlæg igen :-) Købte netop den opstropper-dims dengang. :-D
angus


Outdoorchef Montreux
Primo Kamado Oval XL
Tommerup Røger
Pizza ovn

Tilbage til "Opskrifter & billeder"



Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen og 2 gæster