Min 1. røgede vildsvinekølle

Brugeravatar

Emneforfatter
Torp Hedehusene
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 5494

Min 1. røgede vildsvinekølle

Indlæg#1 » 16. jun 2009, 23:12

Jeg købte den 25 maj en vildsvinekølle i Netto på 3,2 kg. den fik lov at tø langsomt op i køleskabet.
Så skulle jeg i gang med den, jeg havde været inde og søge lidt efter hvorledes andre gjorde og fandt en billedserie og anvisning skrevet af PB Helsinge.
viewtopic.php?f=126&t=2921
Her vil jeg så beskrive hvorledes det hele forløb, har desværre ikke fået taget billeder undervejs, kun et billed af det færdige resultat i dag.

DAG 1: 27/5
Køllen udbenet og lagt i tørsaltning 50/50 groft salt/nitritsalt.

DAG 2: 28/5
Dækket med salt de "bare" steder.

DAG 4: 30/5
Op af tørsaltningen og fjernet lidt "grønt" fedt, lavet en saltlage på 22 Baumegrader og i med køllen med et spækbrødt oven på.

DAG 8: 3/6
Taget op af saltlagen og hængt til modning.

DAG 12: 7/6
Udvandet køllen i 4 timer, skiftede vand 4 gange under vejs, derefter blev køllen snøret og hængt til tørring/eftermodning.

DAG 15/16: 10-11/6
1. gang røgning med 2 L. smuld i U-form = 8-9 timer. Udetemp. ved start 13´C, max. temp i røgeovnen i løbet af natten var 23´C.

Så var der lige et par dage med regnvejr, så køllen blev i køleskabet.

DAG 18/19: 13-14/6
2. gang røgning med 2 L. smuld i U-form = 8-9 timer. Udetemp. ved start 11´C, max. temp. i røgeovnen i løbet af natten var 20´C.

DAG 19/20: 14-15/6
3. gang røgning med 2 L. smuld i U-form = 8-9 timer. Ude temp. ved start 10´C, max temp. i røgeovnen i løbet af natten var 20´C.

DAG 20/21: 15-16/6
4. gang røgning med 2½ L. smuld i U-form = 10-11 timer. Ude temp. ved start 8´C, max temp. i røgeovnen i løbet af natten var 17´C.

Så den har ialt fået 34-38 timer i røgeovnen.

Så her til aften efter at den havde ligget og "kikket" på mig hele dagen i køleskabet måtte jeg lige file en skive og smage:
Smagte lidt salt, men det fortager sig når den får lov til at hænge og hygge sig i en måned, røgsmagen er velrøget men det fortager sig jo også lidt når den får lov til at hænge.
Selve smagen var bare alletiders, kan ikke sammenlignes med noget jeg ellers har smagt.
Fik her til aften taget en billed af køllen og et efter at jeg havde skåret en skive.

IMG_0039.JPG
IMG_0039.JPG (41.23 KiB) Vist 10449 gange


IMG_0040.JPG
IMG_0040.JPG (27.01 KiB) Vist 10450 gange



.
Torp Hedehusene

Brugeravatar

Robert.A
Redaktør
Redaktør
Indlæg: 2053

Re: Min 1. røgede vildsvinekølle

Indlæg#2 » 17. jun 2009, 00:14

Føj, hvor ser det godt ud.

Der kan man tale om at tålmodighed belønnes. :D
Robert

Brugeravatar

Emneforfatter
Torp Hedehusene
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 5494

Re: Min 1. røgede vildsvinekølle

Indlæg#3 » 17. jun 2009, 00:19

Robert.A skrev:Føj, hvor ser det godt ud.

Der kan man tale om at tålmodighed belønnes. :D


Takker mange gange, ser frem til at den har eftermodnet i én måned :savl2:
Torp Hedehusene

Brugeravatar

PODANE
Rutineret medlem
Rutineret medlem
Indlæg: 458

Re: Min 1. røgede vildsvinekølle

Indlæg#4 » 17. jun 2009, 07:04

rigtig flot kølle og noget af en procestid man har på de store kødstykker men resultatet er jo alt "sliddet" værd [smilie=bluecolorz5_pdt_05.gif]
....PODANE....
Zik Zak Pølsesnak

Weber fordi stål er for metalfolk og urtepotter for tøser


bear
>1000 indlæg
>1000 indlæg
Indlæg: 1346

Re: Min 1. røgede vildsvinekølle

Indlæg#5 » 17. jun 2009, 10:25

Det ligner rigtig godt håndværk godt gået
Hilsen Bear

Brugeravatar

altho64
Rutineret medlem
Rutineret medlem
Indlæg: 354
Kontakt:

Re: Min 1. røgede vildsvinekølle

Indlæg#6 » 17. jun 2009, 10:54

Jeg har selv et par af disse "tingester" liggende i fryseren, og har tænkt meget på at kold-ryge en af dem!!!
:?: Skærer du alt benet fra når du udbener den?
Med venlig hilsen
Ralf

Griller på OTS 57 cm

Jeg er ikke dum..... Jeg er bare lidt uheldig når jeg udtaler mig.

Brugeravatar

bjærge
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 9319
Kontakt:

Re: Min 1. røgede vildsvinekølle

Indlæg#7 » 17. jun 2009, 11:03

Lækkert - lækkert......tror jeg vil gøre dig kunsten efter til efteråret, når vi får vildbasse hjem igen :D

Så jeg lemper lige dine notater i mit grill galleri.

Tak for dem :D

Nu har du jo både til godt pålæg og lette sommermiddage i juli/ august :D
Glæder mig til at høre om de menuer du bruger denne lækre kølle i, når den er modnet færdig.

Med venlig hilsen

Brugeravatar

Emneforfatter
Torp Hedehusene
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 5494

Re: Min 1. røgede vildsvinekølle

Indlæg#8 » 17. jun 2009, 19:17

altho64 skrev:Jeg har selv et par af disse "tingester" liggende i fryseren, og har tænkt meget på at kold-ryge en af dem!!!
:?: Skærer du alt benet fra når du udbener den?



1012_Rygning_015_1[1].jpg
1012_Rygning_015_1[1].jpg (111.84 KiB) Vist 10274 gange


Her ser du det ben jeg fjerner, benet der fortsætter ned mod "foden" lader jeg blive :)
Torp Hedehusene

Brugeravatar

altho64
Rutineret medlem
Rutineret medlem
Indlæg: 354
Kontakt:

Re: Min 1. røgede vildsvinekølle

Indlæg#9 » 17. jun 2009, 21:07

Mange tak for den utrolig gode illustration!!!
Dette kan selv jeg forstå :)
Med venlig hilsen
Ralf

Griller på OTS 57 cm

Jeg er ikke dum..... Jeg er bare lidt uheldig når jeg udtaler mig.

Brugeravatar

Robert.A
Redaktør
Redaktør
Indlæg: 2053

Re: Min 1. røgede vildsvinekølle

Indlæg#10 » 17. jun 2009, 23:30

Hej Ralf

Du kan evt. se mere her her hvor jeg har koldrøget en lammekølle.

Noget af det som kan drille rigtig meget på denne årstid er den lave luftfugtighed.
Man risikere ganske enkelt at køllen tørre for hurtigt på ydersiden.
Det betyder kortere holdbarhed og en blød/slaten kerne med hård skal.
Robert

Brugeravatar

altho64
Rutineret medlem
Rutineret medlem
Indlæg: 354
Kontakt:

Re: Min 1. røgede vildsvinekølle

Indlæg#11 » 18. jun 2009, 08:52

Mange tak for de rigtig gode vejledninger og råd...
Mine "vild-basser" har det jo fint hvor de ligger, så jeg kan uden problemer vente til efterårets kommen - hvis jeg ikke får dem grillet i løbet af sommeren :lol:
Med venlig hilsen
Ralf

Griller på OTS 57 cm

Jeg er ikke dum..... Jeg er bare lidt uheldig når jeg udtaler mig.

Brugeravatar

Emneforfatter
Torp Hedehusene
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 5494

Re: Min 1. røgede vildsvinekølle

Indlæg#12 » 18. jul 2009, 20:12

Så kom dagen hvor vi skulle prøve vildsvinekøllen (se historien om køllen i starten af denne tråd)
Vildsvinekøllen har nu hængt og eftermodnet i 32 dage, det har været svært at bare se på den og "ikke røre", så jeg lavede en stor portion hjemmelavet kartoffelsalat som vi skulle have til.

Her er den skåret i forholdsvis tynde skiver (4 mm.)

kølle1.jpg
kølle1.jpg (25.73 KiB) Vist 9764 gange





Her er så min 1. portion :-)

kølle.jpg
kølle.jpg (26.05 KiB) Vist 9763 gange



Den smagte rigtigt godt, dejlig røget, men en anelse for salt så næste gang skal den udvandes noget mere.
Men af 1. forsøg er jeg i det store hele godt tilfreds.

.
Torp Hedehusene

Brugeravatar

Robert.A
Redaktør
Redaktør
Indlæg: 2053

Re: Min 1. røgede vildsvinekølle

Indlæg#13 » 18. jul 2009, 20:22

Rigtig lækkert :savl2:

Den salte smag fortager sig yderligere med tiden.

Jeg har haft en lammekølle hængende i 3 månder - den blev bare bedre og bedre.

Det er lidt et kompromis spørgsmål når du laver den slags ting.

Hvis du salter for lidt går det voldsomt ud over holdbarheden og risikoen for en evt. infektion stiger tilsvarende.

Salter du for hårdt bliver kødet uspiseligt.
Robert

Brugeravatar

Emneforfatter
Torp Hedehusene
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 5494

Re: Min 1. røgede vildsvinekølle

Indlæg#14 » 18. jul 2009, 22:20

Robert.A skrev:Rigtig lækkert :savl2:

Den salte smag fortager sig yderligere med tiden.

Jeg har haft en lammekølle hængende i 3 månder - den blev bare bedre og bedre.

Det er lidt et kompromis spørgsmål når du laver den slags ting.

Hvis du salter for lidt går det voldsomt ud over holdbarheden og risikoen for en evt. infektion stiger tilsvarende.

Salter du for hårdt bliver kødet uspiseligt.



Jeg lader den hænge i et par måneder mere :D


.
Torp Hedehusene

Brugeravatar

bjærge
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 9319
Kontakt:

Re: Min 1. røgede vildsvinekølle

Indlæg#15 » 19. jul 2009, 08:00

Torp Hedehusene skrev:

Jeg lader den hænge i et par måneder mere :D


.


Kan du nænne det :lol:


Den ser godt nok lækker ud.

Tillykke med det fine resultat [smilie=bluecolorz5_pdt_13.gif] [smilie=bluecolorz5_pdt_13.gif] [smilie=bluecolorz5_pdt_13.gif]

Med venlig hilsen

Brugeravatar

Emneforfatter
Torp Hedehusene
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 5494

Re: Min 1. røgede vildsvinekølle

Indlæg#16 » 3. nov 2009, 21:10

Nu har min kølle hængt i 4½ måned, så jeg besluttede at smage på den igen, for at se om det salte havde fortaget sig.
Men nej den er bare lidt for salt, så næste gang vil jeg udvande i 5-6 timer.

.
Torp Hedehusene

Brugeravatar

Lennie
>1000 indlæg
>1000 indlæg
Indlæg: 1798

Re: Min 1. røgede vildsvinekølle

Indlæg#17 » 3. nov 2009, 21:40

Godt at høre andres erfaringer .... også når der er ting der skal gøres anderledes næste gang. Det er jo det vi andre kan lære af. Det ser ellers så lækkert ud :D
Hilsen Åse

Weber One-Touch Deluxe (2011)
Weber One-Touch 57 (2007)
Weber Compact 47 (2000)
Smokey Joe Gold (2005) + JBI SJ Smoker (2009)
JBI Smoker og røgekit til OTG 57 (2009)


MarinadeKongen
Rutineret medlem
Rutineret medlem
Indlæg: 330

Re: Min 1. røgede vildsvinekølle

Indlæg#18 » 3. nov 2009, 22:31

Puha det er godtnok vildt det der! godt klaret!
Performer m/gastænding
Rotisserie
Smokey Mountain 47 cm
Q120 (Rødhætte)
Smokey Joe
Summit E-670


Robson
Ny på Grillguru
Ny på Grillguru
Indlæg: 1

Re: Min 1. røgede vildsvinekølle

Indlæg#19 » 21. nov 2017, 14:09

Hej :) lige et spørgsmål

Når du kommer den i saltlagen skal den så på køl :)?
Og modning er det også på køl :)

Jeg skal låne en røgovn af en gut og vil igang med en kølle og slag fra et vildsvin

Brugeravatar

Emneforfatter
Torp Hedehusene
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 5494

Re: Min 1. røgede vildsvinekølle

Indlæg#20 » 24. nov 2017, 19:31

Robson skrev:Hej :) lige et spørgsmål

Når du kommer den i saltlagen skal den så på køl :)?
Og modning er det også på køl :)

Jeg skal låne en røgovn af en gut og vil igang med en kølle og slag fra et vildsvin
Den er på køl under saltning og under modning.


.
Torp Hedehusene

Brugeravatar

The Smoker
Rutineret medlem
Rutineret medlem
Indlæg: 423

Re: Min 1. røgede vildsvinekølle

Indlæg#21 » 28. nov 2017, 12:22

Torp Hedehusene skrev:
Robert.A skrev:Rigtig lækkert :savl2:

Den salte smag fortager sig yderligere med tiden.

Jeg har haft en lammekølle hængende i 3 månder - den blev bare bedre og bedre.

Det er lidt et kompromis spørgsmål når du laver den slags ting.

Hvis du salter for lidt går det voldsomt ud over holdbarheden og risikoen for en evt. infektion stiger tilsvarende.

Salter du for hårdt bliver kødet uspiseligt.



Jeg lader den hænge i et par måneder mere :D
.

Hejsa Torp. Jeg har efterhånden en del erfaring med at røge køller - både udbenede og hele køller. Jeg bruger helt konsekvent tørsaltning og i den udgave vi kalder ligevægtsaltning.
Metode:
Vej køllen og vej så 2,4 % salt af i forhold til køllens vægt.. Hvis man er til nitritsalt blander man det med normalsalt i det forhold man føler for, men vigtigt er det at det samlet er 2,4 %.
Så gnider man saltet ind i køllen så godt som muligt og koncentrerer lidt ekstra omkring lårbenet, hvis det er bevaret. Er køllen udbenet sørger man selvfølgelig for at gnide godt med salt ind i det åbne sår.
Køllen stoppes så i en passende vakuumpose og er der salt tilbage - det plejer der at være - hældes det ned i posen.
Nu vakuumernes køllen og ligges på køl.
Her skal den opholde sig ca 20 døgn - og indrømmet det er lang tid - og det har de fleste hobbyrøgere ikke tålmodighed til - men det lønner sig, for saltindholdet passer hver gang uden nogen form for udvanding :-)
Afslutningsvis: Ca hver anden dag tages køllen ud af køleskabet og får en gang massage. Sådan lidt hårdere end hvis man ville massere attributter på vores kvindelige røgere - selvfølgelig med deres egen accept - her er vi absolut ikke ude i meetoo :-)
Formålet med massagen er at fremme saltdiffusionen så man ender op med det perfekte stykke ligevægtsaltede kød.
The Smoker
"Among my most powerful childhood memories is the seductive scent of sweetly-sauced ribs sizzling and crisping on Dad's grill."
citat Meathead's website: Amazing Ribs

Brugeravatar

prause
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 3098

Re: Min 1. røgede vildsvinekølle

Indlæg#22 » 28. nov 2017, 17:09

Tak for et godt og inspirerende indlæg om ligevægtssaltning.
Where there's smoke... There's laughter.

Tilbage til "Opskrifter & billeder"



Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen og 5 gæster