Side 3 af 3

Re: Ostefremstilling

: 1. aug 2019, 16:15
af skaal-um
Jeg bruger Hjemmeriet.com sæt som basis men har også det fra Hjemmeproduktion, men deres bakker er lidt for store til mit lille modningsskab (vinskab til 8 flasker)...

Re: Ostefremstilling

: 5. aug 2019, 12:16
af skaal-um
Så fik jeg fat i 10 l upast. mælk og det blev til en hjemmekomponeret bondeost:

rå ost 1.JPG


rå ost 2.JPG


rå ost 3.JPG


rå ost 4.JPG


rå ost 5.JPG


rå ost 6.JPG

Først gul ostelak, derefter paraffin...

Re: Ostefremstilling

: 5. aug 2019, 19:23
af Ib M
Jeg er altså misundelig på det meget omfattende program og produktion du har med oste i flere variationer.


Ib M

Re: Ostefremstilling

: 10. aug 2019, 23:52
af tummes
[quote="skaal-um"]Jeg bruger Hjemmeriet.com sæt som basis men har også det fra Hjemmeproduktion, men deres bakker er lidt for store til mit lille modningsskab (vinskab til 8 flasker)...[/quote]

Har fået foræret dette sæt, kommer jeg til at mangle nogen eller klarer man sig fint med sættet?

https://hjemmeproduktion.dk/shop/komple ... -179p.html

Re: Ostefremstilling

: 12. aug 2019, 11:56
af skaal-um
tummes skrev:
skaal-um skrev:Jeg bruger Hjemmeriet.com sæt som basis men har også det fra Hjemmeproduktion, men deres bakker er lidt for store til mit lille modningsskab (vinskab til 8 flasker)...


Har fået foræret dette sæt, kommer jeg til at mangle nogen eller klarer man sig fint med sættet?

https://hjemmeproduktion.dk/shop/komple ... -179p.html


Du skal bruge en gryde, helst i rustfrit stål og gerne tykbundet. En 10 l vil passe til en start til 8 l mælk. Man kan lo købe større gryder senere, hvis man bliver grebet af det. Jeg har bl.a. en 17 l gryde, som passer ned i Lidlgryden til større portioner. Du skal også bruge en stor sigte til at si koaglen (ostemassen) fra vallen og en laksekniv til at skære ostemassen. En lang røreske, som passer til grydens størrelse, helst i plastic eller stål.
Hj.prod. skriver, at 8-10 l mælk giver ca. 2 kg camenbert, men efter min erfaring er det altså temmelig optimistisk. Som tommelfingerregel giver mælken ca. 10% ost pr. l. Det varierer så efter ostetype og mælketype, men så bliver man ikke skuffet og tror man har gjort noget forkert. Mælk med højt fedtindhold kan give op til 15-1600 g feta, men laver du den af letmælk skal man ikke regne med mere end ca. 800 g. Så alm. sødmælk med 3,5 % fedt giver ca. 1 kg feta af 10 l mælk.
Hvis du bliver begejstret, så må du nok regne med at skulle investere i større og andre forme og ostelærred.
Hvis man er mælkedrikker, så kan vallen drikkes kold, bruges til bagning eller ricottaost. Der kommer meget valle.
God fornøjelse med det... :P :P :P

Re: Ostefremstilling

: 12. nov 2019, 16:20
af skaal-um
Så blev havartien færdig og den 1. som blev spist var uden kommen i. Den er måske lidt til den salte side men OK.

havarti 1.JPG


3 flødehavartier på Alditilbud blev indkøbt, røget koldt i 2 x 10 timer og malet med ostelak for holdbarhed og udvikling af røgsmag. Der kom også en lille brie med :P .

fl.havarti 1.JPG

fl.havarti 2.JPG

fl.havarti 3.JPG

Re: Ostefremstilling

: 13. nov 2019, 17:10
af Treblach
Det ser godt ud Finn, fik den lidt forlænge i saltlagen eller var den for stærk?

Re: Ostefremstilling

: 13. nov 2019, 20:49
af skaal-um
Tjae, jeg gjorde som skrevet står i opskriften, men om det er det ene eller det andet ved jeg ikke. Men den er absolut ikke uspiselig, faktisk er den spist og jeg skal have gang i en med kommen.,, :P

Re: Ostefremstilling

: 2. jan 2020, 12:24
af skaal-um
Så blev bondeost og danbo prøvesmagt. Begge var ok, så ½ danbo blev "ude" til spisning sammen med 1/3 af bondeosten. Resten blev forseglet igen til yderligere lagring. Danboen er fin skærefast og med lidt huller og bondeosten er lidt grynet og har nemt ved at smuldre. De får lige 3 mdr. til inden næste smagning...

oste 1.JPG

oste 2.JPG


De 2 gnallinger er en havarti med kommen i sort frakke og den anden er kernen af en skimmel/gorgonzolaost langtidslagret utildækket. Meget spild...