tummes skrev:skaal-um skrev:Jeg bruger Hjemmeriet.com sæt som basis men har også det fra Hjemmeproduktion, men deres bakker er lidt for store til mit lille modningsskab (vinskab til 8 flasker)...
Har fået foræret dette sæt, kommer jeg til at mangle nogen eller klarer man sig fint med sættet?
https://hjemmeproduktion.dk/shop/komple ... -179p.html
Du skal bruge en gryde, helst i rustfrit stål og gerne tykbundet. En 10 l vil passe til en start til 8 l mælk. Man kan lo købe større gryder senere, hvis man bliver grebet af det. Jeg har bl.a. en 17 l gryde, som passer ned i Lidlgryden til større portioner. Du skal også bruge en stor sigte til at si koaglen (ostemassen) fra vallen og en laksekniv til at skære ostemassen. En lang røreske, som passer til grydens størrelse, helst i plastic eller stål.
Hj.prod. skriver, at 8-10 l mælk giver ca. 2 kg camenbert, men efter min erfaring er det altså temmelig optimistisk. Som tommelfingerregel giver mælken ca. 10% ost pr. l. Det varierer så efter ostetype og mælketype, men så bliver man ikke skuffet og tror man har gjort noget forkert. Mælk med højt fedtindhold kan give op til 15-1600 g feta, men laver du den af letmælk skal man ikke regne med mere end ca. 800 g. Så alm. sødmælk med 3,5 % fedt giver ca. 1 kg feta af 10 l mælk.
Hvis du bliver begejstret, så må du nok regne med at skulle investere i større og andre forme og ostelærred.
Hvis man er mælkedrikker, så kan vallen drikkes kold, bruges til bagning eller ricottaost. Der kommer meget valle.
God fornøjelse med det...

FINN
KEB-ON, OTG 57rotisserie, Go anywhere, Primo Kamado XL, Borniak 150 røgovn, bålgrill, BGE small, PKgrill, Iron Cast Lodge Grill, SAfire Cooker, SousVideMaster
http://www.skaal-um.dk