Ostefremstilling

Alt om pølsefremstilling, pålæg, saltning m.v.
Brugeravatar

Emneforfatter
skaal-um
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 3025
Kontakt:

Re: Ostefremstilling

Indlæg#51 » 9. mar 2019, 18:00

Mon ikke Menu sælger den?
FINN

KEB-ON, OTG 57rotisserie, Go anywhere, Primo Kamado XL, Borniak 150 røgovn, bålgrill, BGE small, PKgrill, Iron Cast Lodge Grill, SAfire Cooker, SousVideMaster

http://www.skaal-um.dk

Brugeravatar

aammat
Øvet på Grillguru
Øvet på Grillguru
Indlæg: 86

Re: Ostefremstilling

Indlæg#52 » 9. mar 2019, 19:07

Min lokale kvickly sælger græsmælk, så prøv evt din lokale kvickly.. Selv er jeg så heldig at den lokale Menu har en lokalaftale med en bonde.. 6t efter malkning er salg i butikken, fedt% >3,5..[GRINNING FACE WITH SMILING EYES]

Sendt fra min ONEPLUS A6003 med Tapatalk

Brugeravatar

Treblach
>1000 indlæg
>1000 indlæg
Indlæg: 1440

Re: Ostefremstilling

Indlæg#53 » 9. mar 2019, 20:12

Vi har en Føtex der har solgt engang. Men måske jeg skal prøve en super brugs. Der er for langt til menu og kvicly.
Jeg tror dog på det må lykkes.
/Albert
/Trebla ch [smilie=pdt_aliboronz_37.gif]

Brugeravatar

Benne
Rutineret medlem
Rutineret medlem
Indlæg: 312

Re: Ostefremstilling

Indlæg#54 » 12. mar 2019, 10:59

Køber du mælk ved stalddøren?

Hej Albert,

Ja jeg er så heldig, at bo lige i nærheden af en Økologisk mælke bonde, så jeg kan få det lige fra kilden :-)
Mange pølsehilsner
Benne

Weber Genesis gasgrill
BGE Large
Tommerup Røgeovn
SousVide Supreme SVS

Brugeravatar

Treblach
>1000 indlæg
>1000 indlæg
Indlæg: 1440

Re: Ostefremstilling

Indlæg#55 » 12. mar 2019, 16:59

Jeg har lige hørt fra Thise. Dorthe skriver :
Tak for din interesse for vores Græsmælk.

Indtil videre er den kun til salg i Irma og i Kvicklys butikker men fra uge 12 vil der også være nogle SuperBrugser som tager den på hylderne, så jeg håber, at det bliver i en butik nær dig.

Hvis du ikke finder den på hylderne i en af disse Coop butikker, kan du spørge efter den og evt. bruge dessin nummer 611108, for så er det nemmere for personalet at finde den i systemet.

Jeg håber det var en hjælp.

----
Jo det giver da et par muligheder - men jeg søger forsat efter gårdmælk.
/Albert
/Trebla ch [smilie=pdt_aliboronz_37.gif]

Brugeravatar

Treblach
>1000 indlæg
>1000 indlæg
Indlæg: 1440

Re: Ostefremstilling

Indlæg#56 » 12. mar 2019, 17:01

Benne skrev:
Køber du mælk ved stalddøren?

Hej Albert,

Ja jeg er så heldig, at bo lige i nærheden af en Økologisk mælke bonde, så jeg kan få det lige fra kilden :-)


Hej Benne.

Tak for info.

Jeg sender dig PM.
/Albert
/Trebla ch [smilie=pdt_aliboronz_37.gif]

Brugeravatar

Treblach
>1000 indlæg
>1000 indlæg
Indlæg: 1440

Re: Ostefremstilling

Indlæg#57 » 26. mar 2019, 16:14

mælk i gryden.jpg

1. brie af 10 liter mælk.
3 uger efter at mælken til brie blev sat over, har de 4 osteblokke dannet hvidskimmel nok til at blive pakket til forsat modning. Modningen er godt i gang, men smagen er lidt kedelig endnu.

Blokkene bliver delt i to og pakket, først i ostepapir og halvdelen af dem bliver yderligere vakuumpakket. De skulle så modne noget langsommere.

Én af blokkene smager jeg på jævnligt så der er styr på modningen. Jeg regner med, at dem der ikke er vakuumpakket er tilpas modne om ca 3 uger.

Jeg har ikke fået så mange billeder taget, men det ville også bare være en gentagelse af hvad Finn har vist.

Vedrørende mælk, fortalte Benne at der er et økologisk mejeri i Tinglev kaldet "Naturmælk"
http://www.xn--naturmlk-o0a.dk/
Fik en lille snak med dem og smagte på deres ost i fredags. Der kan købes mælk i 10 liters plastdunke for 100 kr. Vistnok også i 4 liters. Det skal snart prøves.

Brien pakkes.jpg
/Albert
/Trebla ch [smilie=pdt_aliboronz_37.gif]

Brugeravatar

prause
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 3298
Kontakt:

Re: Ostefremstilling

Indlæg#58 » 26. mar 2019, 17:14

Det ser da flot ud.
Where there's smoke... There's laughter.
http://bbqvikings.dk

Brugeravatar

Treblach
>1000 indlæg
>1000 indlæg
Indlæg: 1440

Re: Ostefremstilling

Indlæg#59 » 26. mar 2019, 18:34

prause skrev:Det ser da flot ud.


Tak.
/Albert
/Trebla ch [smilie=pdt_aliboronz_37.gif]

Brugeravatar

Emneforfatter
skaal-um
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 3025
Kontakt:

Re: Ostefremstilling

Indlæg#60 » 28. mar 2019, 16:14

Det ser dejligt ud. Mit ostekøleskab bliver ledigt i week-enden, så der bliver købt græsmælk ind til brie i 1. omgang på mandag og derefter til "salatost". Det bliver så på naturmælk fra Øllinggaard...

Det er da en dejlig hobby, ikke sandt? :lol:
FINN

KEB-ON, OTG 57rotisserie, Go anywhere, Primo Kamado XL, Borniak 150 røgovn, bålgrill, BGE small, PKgrill, Iron Cast Lodge Grill, SAfire Cooker, SousVideMaster

http://www.skaal-um.dk

Brugeravatar

Treblach
>1000 indlæg
>1000 indlæg
Indlæg: 1440

Re: Ostefremstilling

Indlæg#61 » 28. mar 2019, 17:17

skaal-um skrev:Det ser dejligt ud. Mit ostekøleskab bliver ledigt i week-enden, så der bliver købt græsmælk ind til brie i 1. omgang på mandag og derefter til "salatost". Det bliver så på naturmælk fra Øllinggaard...

Det er da en dejlig hobby, ikke sandt? :lol:


Jo bestemt, men det er ikke bare dejlig hobby, den er også lækker. :lol: endnu i hvertfald.

Her går 2. omgang salatost også snart igang. Min bedre halvdel ønsker mere salt, så det får en time mere. Der er kun to bægeret tilbage.

De kildrer også i fingrene efter at komme igang med blåskimmel, fastost og mozzarella. Det er gået så godt og smertefrit, at jeg ikke tror det er nødvendigt med mere erfaring, det er bare at følge proceduren slavisk og omhyggeligt, så tror jeg det vil det lykkedes - ellers er det bare op på hesten igen, som ved alt andet.

"Naturmælk" er vel under samme koncept ovre hos dig som her, med flere landmænd der leverer til mejeriet?
Hvad er prisen der?
/Albert
/Trebla ch [smilie=pdt_aliboronz_37.gif]

Brugeravatar

Emneforfatter
skaal-um
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 3025
Kontakt:

Re: Ostefremstilling

Indlæg#62 » 28. mar 2019, 17:23

Jow, jeg tror mælken er samme koncept og jeg regner med 13 kr. pr. l.
FINN

KEB-ON, OTG 57rotisserie, Go anywhere, Primo Kamado XL, Borniak 150 røgovn, bålgrill, BGE small, PKgrill, Iron Cast Lodge Grill, SAfire Cooker, SousVideMaster

http://www.skaal-um.dk

Brugeravatar

Emneforfatter
skaal-um
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 3025
Kontakt:

Re: Ostefremstilling

Indlæg#63 » 4. apr 2019, 17:55

Så blev græsmælksbrien sat til "skimling"? :lol:
Og en nyrøget flødehavarti blev malet med ostelak, så den kan trække i 14 dage uden at blive tør...

Rg.ost.JPG
FINN

KEB-ON, OTG 57rotisserie, Go anywhere, Primo Kamado XL, Borniak 150 røgovn, bålgrill, BGE small, PKgrill, Iron Cast Lodge Grill, SAfire Cooker, SousVideMaster

http://www.skaal-um.dk

Brugeravatar

Treblach
>1000 indlæg
>1000 indlæg
Indlæg: 1440

Re: Ostefremstilling

Indlæg#64 » 5. apr 2019, 09:20

Godt du er igang igen Finn.

Min brie modner dag for dag og begynder så småt at blive blød mod midten. Jeg har købt en reference brie, der snart skal sammenlignes med. Og næste feta (+) begynder at presse på
Der er heller ikke langt til en fastost skal fødes. Enten en Haribo eller Havarti.

Røget flødeharvarti?
Flot ser den ud. Det bliver spændende at høre om, men der går nok et par måneder inden du kan fortælle om det.
Men hvor meget røg og hvorlænge og hvilken smuld bruger du Finn?
/Albert
/Trebla ch [smilie=pdt_aliboronz_37.gif]

Brugeravatar

Treblach
>1000 indlæg
>1000 indlæg
Indlæg: 1440

Re: Ostefremstilling

Indlæg#65 » 5. apr 2019, 09:57

Et par ekstra spørgsmål vedr flødehavertien.
Jeg synes jeg har set opskriften på Fløde Havarti, men jeg kan ikke huske hvor, kan du hjælpe der?
Hvor høj en form bruger du til din flødeHavarti, er det bare 10 x 10cm eller er det ikke højt nok, når der skal pres på?
/Albert
/Trebla ch [smilie=pdt_aliboronz_37.gif]

Brugeravatar

Emneforfatter
skaal-um
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 3025
Kontakt:

Re: Ostefremstilling

Indlæg#66 » 6. apr 2019, 11:23

Treblach skrev:Godt du er igang igen Finn.

Min brie modner dag for dag og begynder så småt at blive blød mod midten. Jeg har købt en reference brie, der snart skal sammenlignes med. Og næste feta (+) begynder at presse på
Der er heller ikke langt til en fastost skal fødes. Enten en Haribo eller Havarti.

Røget flødeharvarti?
Flot ser den ud. Det bliver spændende at høre om, men der går nok et par måneder inden du kan fortælle om det.
Men hvor meget røg og hvorlænge og hvilken smuld bruger du Finn?


Den røgede havarti er en købt en til ca. 15 kr. Du har nok set dem på FB og det skulle da prøves. Den blev røget sammen med nogle Holsteinerpølser og 2 sider laks i ca. 40 timer i kold (tynd) røg. Det blev den lidt tør af, så derfor får den lige 14 dage i lakfrakke :P
De hjemmelavede bliver lavet i de små rør fra Hjemmeriet, 2 stk. og 1 lille osteramme. Se evt. billederne på side 1 her i tråden. Jeg putter kommen i osten og det virker fint.

Haribo ost kan jeg ikke hjælpe med :P , men du kan finde Maribo ost i Hjemmeriets opskriftshefte. Den er jo speciel, da den jo skal håndæltes som den eneste type i DK, jeg har været på kursus men kom på Esrom-holdet. Esrom opskriften kunne jeg godt bruge.
Og fetaen går igang ons/tors. næste uge... Derefter bliver det nok Halloumi. Godt og nemt at lave... :P
FINN

KEB-ON, OTG 57rotisserie, Go anywhere, Primo Kamado XL, Borniak 150 røgovn, bålgrill, BGE small, PKgrill, Iron Cast Lodge Grill, SAfire Cooker, SousVideMaster

http://www.skaal-um.dk

Brugeravatar

Emneforfatter
skaal-um
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 3025
Kontakt:

Re: Ostefremstilling

Indlæg#67 » 6. apr 2019, 11:36

Dalle75 skrev:Jeg ved godt at dette er en gammel tråd der fundet frem igen, men jeg tænkte at jeg lige ville dele denne YouTube kanal med jer: https://www.youtube.com/user/greeningofgavin
Det er en australier der selv laver ost, og er god til at vise og forklare i et stille og roligt tempo.

Hvis det skal være på dansk har kvalimad.dk lavet Feta i en video: https://www.youtube.com/watch?v=upoe4X1-6ew Ricotta i denne: https://www.youtube.com/watch?v=4s4sissMAM4 og Mascarpone i denne: https://www.youtube.com/watch?v=T2Iy7S7X-u8


Tak for dine links. Jeg er blevet helt tændt på at komme igang... :lol:
FINN

KEB-ON, OTG 57rotisserie, Go anywhere, Primo Kamado XL, Borniak 150 røgovn, bålgrill, BGE small, PKgrill, Iron Cast Lodge Grill, SAfire Cooker, SousVideMaster

http://www.skaal-um.dk

Brugeravatar

Treblach
>1000 indlæg
>1000 indlæg
Indlæg: 1440

Re: Ostefremstilling

Indlæg#68 » 6. apr 2019, 15:02

skaal-um skrev:
Treblach skrev:Godt du er igang igen Finn.

Min brie modner dag for dag og begynder så småt at blive blød mod midten. Jeg har købt en reference brie, der snart skal sammenlignes med. Og næste feta (+) begynder at presse på
Der er heller ikke langt til en fastost skal fødes. Enten en Haribo eller Havarti.

Røget flødeharvarti?
Flot ser den ud. Det bliver spændende at høre om, men der går nok et par måneder inden du kan fortælle om det.
Men hvor meget røg og hvorlænge og hvilken smuld bruger du Finn?


Den røgede havarti er en købt en til ca. 15 kr. Du har nok set dem på FB og det skulle da prøves. Den blev røget sammen med nogle Holsteinerpølser og 2 sider laks i ca. 40 timer i kold (tynd) røg. Det blev den lidt tør af, så derfor får den lige 14 dage i lakfrakke :P
De hjemmelavede bliver lavet i de små rør fra Hjemmeriet, 2 stk. og 1 lille osteramme. Se evt. billederne på side 1 her i tråden. Jeg putter kommen i osten og det virker fint.

Haribo ost kan jeg ikke hjælpe med :P , men du kan finde Maribo ost i Hjemmeriets opskriftshefte. Den er jo speciel, da den jo skal håndæltes som den eneste type i DK, jeg har været på kursus men kom på Esrom-holdet. Esrom opskriften kunne jeg godt bruge.
Og fetaen går igang ons/tors. næste uge... Derefter bliver det nok Halloumi. Godt og nemt at lave... :P


Tak for info. :-D
Mht Harvarti, så har jeg den fra hjemmeriet og tænkte ikke lige over at den lille runde bliver kald for flødeHavarti. - så problemet er løst. :oops:

Har lige været forbi Naturmælk og 10 ltr øko sødmælk for 100 kr. Næste gang 110, men det er stadig billigt. Jeg starter en ny omgang feta op I morgen. Jeg fik også et stykke øko "ægte Hedeager" mellemlagert morgenost med - uhf, den er god! :-D

Jeg er lige knap nok klar til de avancerede oste, men det er tæt på. :-D

En skam denne side ikke er aktiv mere, men der er et par brugbare fif og link fra siden.

http://ostepressen.blogspot.com/2014/05 ... e.html?m=0
/Albert
/Trebla ch [smilie=pdt_aliboronz_37.gif]

Brugeravatar

Treblach
>1000 indlæg
>1000 indlæg
Indlæg: 1440

Re: Ostefremstilling

Indlæg#69 » 6. apr 2019, 16:15

skaal-um skrev:
Haribo ost kan jeg ikke hjælpe med :P , men du kan finde Maribo ost i Hjemmeriets opskriftshefte. Den er jo speciel, da den jo skal håndæltes som den eneste type i DK, jeg har været på kursus men kom på Esrom-holdet. Esrom opskriften kunne jeg godt bruge.
Og fetaen går igang ons/tors. næste uge... Derefter bliver det nok Halloumi. Godt og nemt at lave... :P


Har lige læst lidt på Esrom. Har jeg fået rigtig fat i det, at forskellen mellem harvarti og esrom er meget lille i processen. Havarti flyttes i vallen, (opstukket) men esrom fiskes?
/Albert
/Trebla ch [smilie=pdt_aliboronz_37.gif]

Brugeravatar

Emneforfatter
skaal-um
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 3025
Kontakt:

Re: Ostefremstilling

Indlæg#70 » 6. apr 2019, 18:02

Damen fra ostepressen døde desværre for for et par år siden.
Ang Esrom osten, så husker jeg desværre ikke opskriften fra kurset, men jeg vil spørge hos Hjemmeriet om de har den.
Jeg har en klar svaghed for rødkitoste, så det må prøves igen. Man ser jo aldrig ostene færdigmodnede på sådan et kursus.
Men jeg starter med at købe et stykke hos ostemanden...

Der er et spændende link på ostepressens side i venstre spalte som hedder: Making artisan cheese in Love Trees Farm-
den lille video har frydet mig og jeg har lavet artisan ost et par gange nu. Faktisk har jeg et lille stykke fra den første ost endnu i vacuum, 4 år gammel, som ser fin og frisk ud. Artisan står for bondeost = hjemmegjort...
FINN

KEB-ON, OTG 57rotisserie, Go anywhere, Primo Kamado XL, Borniak 150 røgovn, bålgrill, BGE small, PKgrill, Iron Cast Lodge Grill, SAfire Cooker, SousVideMaster

http://www.skaal-um.dk

Brugeravatar

Treblach
>1000 indlæg
>1000 indlæg
Indlæg: 1440

Re: Ostefremstilling

Indlæg#71 » 7. apr 2019, 08:51

Treblach skrev:
skaal-um skrev:
Haribo ost kan jeg ikke hjælpe med :P , men du kan finde Maribo ost i Hjemmeriets opskriftshefte. Den er jo speciel, da den jo skal håndæltes som den eneste type i DK, jeg har været på kursus men kom på Esrom-holdet. Esrom opskriften kunne jeg godt bruge.
Og fetaen går igang ons/tors. næste uge... Derefter bliver det nok Halloumi. Godt og nemt at lave... :P


Har lige læst lidt på Esrom. Har jeg fået rigtig fat i det, at forskellen mellem harvarti og esrom er meget lille i processen. Havarti flyttes i vallen, (opstukket) men esrom fiskes?


Korrektion. Både Havarti og Esrom er "fisket"
Mon forskellen er rødkit kulturen.
/Albert
/Trebla ch [smilie=pdt_aliboronz_37.gif]

Brugeravatar

Emneforfatter
skaal-um
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 3025
Kontakt:

Re: Ostefremstilling

Indlæg#72 » 7. apr 2019, 11:48

Jeg tror du har ret med hensyn til rødkitten. Jeg passer en ostemand op i morgen... :lol:
FINN

KEB-ON, OTG 57rotisserie, Go anywhere, Primo Kamado XL, Borniak 150 røgovn, bålgrill, BGE small, PKgrill, Iron Cast Lodge Grill, SAfire Cooker, SousVideMaster

http://www.skaal-um.dk

Brugeravatar

Treblach
>1000 indlæg
>1000 indlæg
Indlæg: 1440

Re: Ostefremstilling

Indlæg#73 » 7. apr 2019, 13:56

skaal-um skrev:Jeg tror du har ret med hensyn til rødkitten. Jeg passer en ostemand op i morgen... :lol:

:lol:
/Albert
/Trebla ch [smilie=pdt_aliboronz_37.gif]

Brugeravatar

Emneforfatter
skaal-um
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 3025
Kontakt:

Re: Ostefremstilling

Indlæg#74 » 13. apr 2019, 19:37

:lol: Jeg fandt ikke en ostemand, men kun osten. Og der er ikke antydning af rødkit i. Den er fint lysegul, halvblød og efter min smag ikke så interessant. Så jeg holder mig til Havartien...
Salatosten er færdig, så den står på røgeost om et par dage. ½ l af vallen bliver gemt og bruges som syrevækker et par dage efter til en Artisanost. Nu kører det... :lol:
FINN

KEB-ON, OTG 57rotisserie, Go anywhere, Primo Kamado XL, Borniak 150 røgovn, bålgrill, BGE small, PKgrill, Iron Cast Lodge Grill, SAfire Cooker, SousVideMaster

http://www.skaal-um.dk

Brugeravatar

Emneforfatter
skaal-um
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 3025
Kontakt:

Re: Ostefremstilling

Indlæg#75 » 18. apr 2019, 16:10

Der kom lige en af de hurtige ind imellem, nemlig røgeost...

røgost 1.JPG


røgost 2.JPG


røgost 3.JPG


røgost 4.JPG
FINN

KEB-ON, OTG 57rotisserie, Go anywhere, Primo Kamado XL, Borniak 150 røgovn, bålgrill, BGE small, PKgrill, Iron Cast Lodge Grill, SAfire Cooker, SousVideMaster

http://www.skaal-um.dk

Brugeravatar

Treblach
>1000 indlæg
>1000 indlæg
Indlæg: 1440

Re: Ostefremstilling

Indlæg#76 » 18. apr 2019, 18:56

Ja rygeosten er også lækker - men hvor får du noget godt halm henne nu?
Et stykke rigtigt forårsbrød, går man ikke fejl af.

Har forresten "glemt" at lægge min sidste salatost op. Det må jeg lige finde frem.
/Albert
/Trebla ch [smilie=pdt_aliboronz_37.gif]

Brugeravatar

Treblach
>1000 indlæg
>1000 indlæg
Indlæg: 1440

Re: Ostefremstilling

Indlæg#77 » 18. apr 2019, 19:25

Bedre sent end aldrig - det er snart 2 uger siden den blev lavet.
2. gang salat/fetaost
10 liter.jpg
ho

10 ltr i gryden.jpg
kus

Salatost fra saltlagen.jpg
po

Salatost i olien.jpg
kus

Så er der ost igen.

Nu skulle mælken fra Naturmælk prøves. Foruden 10 Litersdunken havde jeg købt et stykke ost og 2 liter letmælk. Smagen af begge dele, gav stor forventning til min feta.

Da mælken var varmet op, syrevækker og anden kultur var dumpet i for en halv time siden, og osteløbe lige var hældt i, var der noget fra baghovedet der sagde "hovsa". Opskriften sagde 8 ltr mælk og jeg havde hældt 10 ltr i.
Men det betød åbenbart intet for hverken processen eller det færdige resultat. Efter 4,5 timer i saltlagen smagte jeg på osten og den er tossegod.

Resultatet blev 1645 gr feta af 10 ltr. mælk.
Det startede med 4 blokke ost. De blev delt inden saltlagen og hver blok delt i 4 stk i bøtten. 0.5 fed hvidløg i hver, et drøs tørret persille og fyldt op med solsikkeolie. Voila.
Det blev også til godt 600 gr Ricota - så det har givet godt.

Det er så godt og så nemt, at..............
/Albert
/Trebla ch [smilie=pdt_aliboronz_37.gif]

Brugeravatar

Emneforfatter
skaal-um
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 3025
Kontakt:

Re: Ostefremstilling

Indlæg#78 » 19. apr 2019, 16:49

Det ser super lækkert ud og det er rigtig gode boxe du har der. Min feta på Thise Gårdmælk gav 1340 g ost på 8 l mælk, 13 kr. pr. l.
Røgeosten blev røget på hø. Næste gang (snart) bliver det på halm. Der er en dyregård i nærheden, så jeg må ned og stjæle noget fra kaninerne... 8)
FINN

KEB-ON, OTG 57rotisserie, Go anywhere, Primo Kamado XL, Borniak 150 røgovn, bålgrill, BGE small, PKgrill, Iron Cast Lodge Grill, SAfire Cooker, SousVideMaster

http://www.skaal-um.dk

Brugeravatar

PB Helsinge
Redaktør
Redaktør
Indlæg: 2483

Re: Ostefremstilling

Indlæg#79 » 20. apr 2019, 15:13

skaal-um skrev:Røgeosten blev røget på hø. Næste gang (snart) bliver det på halm. Der er en dyregård i nærheden, så jeg må ned og stjæle noget fra kaninerne...
Jeg er oprindeligt fynbo hvor det hedder RYYYYEE OST og kan her give lidt kvalificerede input.

Sædvanligvis røger man med fugtig havrehalm lagt på gløder. Det kan være overtændt smuld, kul eller briketter.
Når årstiden passer, som lige nu, er friske brændenælder også meget brugt i stedet for halm.

De letteste steder at skaffe sig havrehalm året rundt er hvor der er hestehold. Rideskoler og hestepensioner kan være løsningen.

Jeg skal netop selv til at røge en en skør-ost, som det hed i min unge tid. Jeg lavede en portion skyr, men fik drænet lidt for meget og vupti var jeg klar til en rygeost.

Fremfor en lang forklaring lægger jeg et link ind til et gammelt indlæg hvor du får et måske helt nyt input til røget ost, og hvor du kan finde en opskrift på fynsk rygeost.

viewtopic.php?f=151&t=10488&p=124963

Fortsat god påske til alle

PS Til dem som gerne vil have kommen på rygeosten (som jeg selv) så skal det ikke med i røgovnen, men drysses over efterfølgende.

BEMÆRK at der er to slags kommen nemlig spidskommen og sort kommen.
Spidskommen er ret neutral i smagen, næsten smagløs. Jeg selv bruger den aldrig.
Sort kommen er til gengæld kraftigt smagsgivende og feks. i små doser et must i mine ostegriller, hvor det bliver knust i kværn og tilsat.
Per - Slagter og Pølsemager
Pølsemageri behøver ikke være svært - og så er det sjovt

Brugeravatar

Treblach
>1000 indlæg
>1000 indlæg
Indlæg: 1440

Re: Ostefremstilling

Indlæg#80 » 21. apr 2019, 09:29

PB Helsinge skrev:
BEMÆRK at der er to slags kommen nemlig spidskommen og sort kommen.
Spidskommen er ret neutral i smagen, næsten smagløs. Jeg selv bruger den aldrig.
Sort kommen er til gengæld kraftigt smagsgivende og feks. i små doser et must i mine ostegriller, hvor det bliver knust i kværn og tilsat.


Tak for både indlæg og link -

Jeg studser over du skriver at spidskommen er neutral og næsten smagløs.
Findes der også 2 slags spidskommen, for den jeg kender og bruger er særpræget og skarp i smagen og bruges blandt andet i karry og f.eks i humus og der skal man være forsigtig med mængden. Men den smager meget anderledes end almindelig kommen.
/Albert
/Trebla ch [smilie=pdt_aliboronz_37.gif]


steenj
>1000 indlæg
>1000 indlæg
Indlæg: 1629

Re: Ostefremstilling

Indlæg#81 » 26. apr 2019, 19:51

Jeg tænke nøjagtigt det samme som Treblack.
Vi bruger ofte spidskommen i Indonesiske retter og det vi bruger er temmeligt stærkt og skal buges med forsigtighed.
Mvh. Steen.

Tommerup røgeovn, Borniak, Primo kamado oval, Bge mini, plus det løse.

Brugeravatar

prause
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 3298
Kontakt:

Re: Ostefremstilling

Indlæg#82 » 28. apr 2019, 20:28

steenj skrev:Jeg tænke nøjagtigt det samme som Treblack.
Vi bruger ofte spidskommen i Indonesiske retter og det vi bruger er temmeligt stærkt og skal buges med forsigtighed.

Per skriver også at han aldrig bruger det og udtalelsen om at spidskommen er næsten smagløs er beviset ;-) :lol:
Where there's smoke... There's laughter.
http://bbqvikings.dk

Brugeravatar

Emneforfatter
skaal-um
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 3025
Kontakt:

Re: Ostefremstilling

Indlæg#83 » 13. maj 2019, 21:06

Så blev Havartien med og uden kommen klar til at blive overtrukket.
Og en ny port. feta klar til lagring.
Artisanosten er også blevet fin, fået ostelak 2 gange og lagrer nu til midt august. Det blev så også lige til en portion Halloumi og 4 små stykker sødmælksoste. (Kikset skimmel, men smager godt, LIDT hen ad Port Salut). De får lak om et par dage. Så osteskabet er ved at være fyldt op...

havarti kommen og u..JPG

ostevoks.JPG

artisan 1.JPG

artisan 2.JPG

artisan 3.JPG

feta ny port..JPG

halloumi 1.JPG

halloumi 2.JPG

osteskab.JPG
FINN

KEB-ON, OTG 57rotisserie, Go anywhere, Primo Kamado XL, Borniak 150 røgovn, bålgrill, BGE small, PKgrill, Iron Cast Lodge Grill, SAfire Cooker, SousVideMaster

http://www.skaal-um.dk

Brugeravatar

Treblach
>1000 indlæg
>1000 indlæg
Indlæg: 1440

Re: Ostefremstilling

Indlæg#84 » 14. maj 2019, 07:33

Hold da op du går til den, når du går igang. Måske kun begrænset af osteskabets størrelse. :lol:
Men der ser rigtig godt ud.
Det bliver spændende at se hvordan det går. Om smag konsistens også holder.
Hvilken temperatur kører du med i osteskabet?

Mit næste projekt er Havarti. Jeg skulle gerne meget snart i gang, men der er hele tiden kommet andet på tværs.
Min feta/salatost fra sidste gang, er vi bare super tilfreds med.
/Albert
/Trebla ch [smilie=pdt_aliboronz_37.gif]

Brugeravatar

Emneforfatter
skaal-um
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 3025
Kontakt:

Re: Ostefremstilling

Indlæg#85 » 14. maj 2019, 09:18

Temperatur i osteskabet ligger på 12 gr. normalt...
FINN

KEB-ON, OTG 57rotisserie, Go anywhere, Primo Kamado XL, Borniak 150 røgovn, bålgrill, BGE small, PKgrill, Iron Cast Lodge Grill, SAfire Cooker, SousVideMaster

http://www.skaal-um.dk

Brugeravatar

Emneforfatter
skaal-um
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 3025
Kontakt:

Re: Ostefremstilling

Indlæg#86 » 17. jun 2019, 17:57

Min fars dagsgave i år var delt i to. Den ene del var et gavekort på 20 l mælk fra Manderup Møllegård i Osted. Mælken kunne deles i 2x10 l og jeg skulle selv køre ned og hente den. Det gjorde jeg så og lavede en Cambozola, som allerede ser meget fin ud.
Så nu skal jeg bare hente de sidste 10 l og finde ud af hvilken slags os den skal blive til.

cambola 2.JPG

cambola 1.JPG
FINN

KEB-ON, OTG 57rotisserie, Go anywhere, Primo Kamado XL, Borniak 150 røgovn, bålgrill, BGE small, PKgrill, Iron Cast Lodge Grill, SAfire Cooker, SousVideMaster

http://www.skaal-um.dk

Brugeravatar

prause
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 3298
Kontakt:

Re: Ostefremstilling

Indlæg#87 » 18. jun 2019, 13:38

Hvad med at lave en tør råmælksost med trøffel eller sennepskorn eller brændenælde eller chili eller...
Where there's smoke... There's laughter.
http://bbqvikings.dk

Brugeravatar

Emneforfatter
skaal-um
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 3025
Kontakt:

Re: Ostefremstilling

Indlæg#88 » 19. jun 2019, 11:23

prause skrev:Hvad med at lave en tør råmælksost med trøffel eller sennepskorn eller brændenælde eller chili eller...


Artisanosten er jo en tør/fast ost, dog ikke på råmælk. Det er ikke så nemt at skaffe. Men jeg har lavet den med bukkehorn frø og den som lagrer nu er med ramsløg. Den næste bliver nok bare "ren" i smagen, for egentlig kan jeg bedst lide den rene ostesmag.
FINN

KEB-ON, OTG 57rotisserie, Go anywhere, Primo Kamado XL, Borniak 150 røgovn, bålgrill, BGE small, PKgrill, Iron Cast Lodge Grill, SAfire Cooker, SousVideMaster

http://www.skaal-um.dk


Thrysøe
Rutineret medlem
Rutineret medlem
Indlæg: 203

Re: Ostefremstilling

Indlæg#89 » 20. jun 2019, 00:12

Har nu gennemlæst denne tråd, og undre mig over en enkelt ting. Da vi havde kvæg på vores egendom, lærte vi at det var meget vigtigt at når koen havde fået/født kalven at den fik den første RÅMÆLK, det er meget tykt, ligner Nutella og er meget vitaminrigt. Der er kun en liters penge af det, kan man købe det, RÅMÆLK..??

Brugeravatar

mochr
Rutineret medlem
Rutineret medlem
Indlæg: 124

Re: Ostefremstilling

Indlæg#90 » 20. jun 2019, 06:16

Uden at vide det med sikkerhed, så tror jeg råmælk i osteverdenen betyder, at det ikke er pasteuriseret. Correct me if I’m wrong.

Brugeravatar

Emneforfatter
skaal-um
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 3025
Kontakt:

Re: Ostefremstilling

Indlæg#91 » 20. jun 2019, 11:21

mochr skrev:Uden at vide det med sikkerhed, så tror jeg råmælk i osteverdenen betyder, at det ikke er pasteuriseret. Correct me if I’m wrong.


Du har fuldstændig ret. Nogle få ostetyper må idag produceres på råmælk i DK.
FINN

KEB-ON, OTG 57rotisserie, Go anywhere, Primo Kamado XL, Borniak 150 røgovn, bålgrill, BGE small, PKgrill, Iron Cast Lodge Grill, SAfire Cooker, SousVideMaster

http://www.skaal-um.dk

Brugeravatar

Emneforfatter
skaal-um
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 3025
Kontakt:

Re: Ostefremstilling

Indlæg#92 » 20. jun 2019, 11:22

Thrysøe skrev:Har nu gennemlæst denne tråd, og undre mig over en enkelt ting. Da vi havde kvæg på vores egendom, lærte vi at det var meget vigtigt at når koen havde fået/født kalven at den fik den første RÅMÆLK, det er meget tykt, ligner Nutella og er meget vitaminrigt. Der er kun en liters penge af det, kan man købe det, RÅMÆLK..??


Spændende, det har jeg ikke hørt før...
FINN

KEB-ON, OTG 57rotisserie, Go anywhere, Primo Kamado XL, Borniak 150 røgovn, bålgrill, BGE small, PKgrill, Iron Cast Lodge Grill, SAfire Cooker, SousVideMaster

http://www.skaal-um.dk


steenj
>1000 indlæg
>1000 indlæg
Indlæg: 1629

Re: Ostefremstilling

Indlæg#93 » 20. jun 2019, 18:22

Det er almindeligt kendt og gælder f.eks også kvinder.
Mvh. Steen.

Tommerup røgeovn, Borniak, Primo kamado oval, Bge mini, plus det løse.

Brugeravatar

Emneforfatter
skaal-um
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 3025
Kontakt:

Re: Ostefremstilling

Indlæg#94 » 20. jun 2019, 19:22

Jeg har lige talt med en landmandven, som kalder den første liter mælk for råmælk som Thrysø skriver, derefter hedder det bare mælk. Han havde aldrig hørt, at man også kalder ikke pasteauriseret råmælk.
Det er i råmælken modstandskraften sidder, åbenbart. Også hos får og kvinder...
FINN

KEB-ON, OTG 57rotisserie, Go anywhere, Primo Kamado XL, Borniak 150 røgovn, bålgrill, BGE small, PKgrill, Iron Cast Lodge Grill, SAfire Cooker, SousVideMaster

http://www.skaal-um.dk


Thrysøe
Rutineret medlem
Rutineret medlem
Indlæg: 203

Re: Ostefremstilling

Indlæg#95 » 20. jun 2019, 22:28

Helt rigtigt, kan nemlig huske at det ikke var en særlig lækker supstans at malke fra, hvis kalven ikke lige selv var klar til at drikke :-D

Brugeravatar

Emneforfatter
skaal-um
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 3025
Kontakt:

Re: Ostefremstilling

Indlæg#96 » 19. jul 2019, 17:54

Lidt mere ost...

Havarti med kommen
havarti kommen.JPG


Hvid ost, dvs. skimmelost med afskåret skimmel
hvid ost.JPG


Røgeost
røgeost.JPG
FINN

KEB-ON, OTG 57rotisserie, Go anywhere, Primo Kamado XL, Borniak 150 røgovn, bålgrill, BGE small, PKgrill, Iron Cast Lodge Grill, SAfire Cooker, SousVideMaster

http://www.skaal-um.dk

Brugeravatar

Emneforfatter
skaal-um
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 3025
Kontakt:

Re: Ostefremstilling

Indlæg#97 » 23. jul 2019, 11:17

Og nok en røgeost, denne gang røget med hat på...


røgost 1.JPG

røgost 2.JPG
FINN

KEB-ON, OTG 57rotisserie, Go anywhere, Primo Kamado XL, Borniak 150 røgovn, bålgrill, BGE small, PKgrill, Iron Cast Lodge Grill, SAfire Cooker, SousVideMaster

http://www.skaal-um.dk


tummes
Grillguru mester
Grillguru mester
Indlæg: 507
Kontakt:

Re: Ostefremstilling

Indlæg#98 » 23. jul 2019, 12:47

Finn, kunne du ikke overtales til at afholde et ostekursus? Eventuelt kombineret med et foregående fælleskøb, det er virkelig spændende at følge

Brugeravatar

Emneforfatter
skaal-um
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 3025
Kontakt:

Re: Ostefremstilling

Indlæg#99 » 23. jul 2019, 15:52

Næh, det er jeg ikke vidende nok til. Jeg synes kurser er bedst med pro undervisere... :lol: :lol: :lol:
FINN

KEB-ON, OTG 57rotisserie, Go anywhere, Primo Kamado XL, Borniak 150 røgovn, bålgrill, BGE small, PKgrill, Iron Cast Lodge Grill, SAfire Cooker, SousVideMaster

http://www.skaal-um.dk


tummes
Grillguru mester
Grillguru mester
Indlæg: 507
Kontakt:

Re: Ostefremstilling

Indlæg#100 » 1. aug 2019, 12:38

[quote="skaal-um"]Næh, det er jeg ikke vidende nok til. Jeg synes kurser er bedst med pro undervisere... :lol: :lol: :lol:[/quote]

Laver du alle dine oste med dette sæt?
https://hjemmeproduktion.dk/shop/komple ... -179p.html

Tilbage til "Røgeri og delikatesser"



Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen og 10 gæster

cron