Flæskesteg på Primo Oval XL

Stil spørgsmål til Kamado keramikgrills. Kamado grills laves af mange producenter, og fås i mange farver, størrelser og udformninger.
Brugeravatar

Emneforfatter
Mess
Rutineret medlem
Rutineret medlem
Indlæg: 107
Kontakt:

Flæskesteg på Primo Oval XL

Indlæg#1 » 6. sep 2017, 11:29

Hej grillere

Jeg står og skal lave min første flæskesteg på Primoen på fredag. Jeg har fundet et par indlæg omkring opsætning, tid og temperatur, men er dog lidt forvirret af mange forskellige måder at gøre det på. Selvfølgelig er der også 1000 måder at gøre det på, men er der nogen der har nogle gode fif til perfekt steg og sprød svær?

Opstilling på Primoen?
Skal stegen ligge på den almindelige rist med drypbakkestativ under eller skal drypbakken stå på den almindelige rist og stegen på forhøjer?

Temperatur?
Der er alt fra 180 til 240 grader, men hvad anbefaler i?

Tid?
Hvor lang tid skal den have for at den rammer 77 grader og sværen er sprød? Og skal den overhovedet så højt op, før den tages af? Flere skriver også 61 - 62 grader og så hvile til den er 65 grader. Synes 13 grader lyder af meget i forskel.

Ide links:
http://www.grillguru.dk/forum/viewtopic.php?f=148&t=10373
http://www.grillguru.dk/forum/viewtopic.php?f=148&t=16748
http://www.grillguru.dk/forum/viewtopic.php?t=6840
http://www.grillguru.dk/forum/viewtopic.php?f=148&t=17303

Håber i har et par gode fif til mit første forsøg :) :)

Brugeravatar

KennC
Snart Superbruger
Snart Superbruger
Indlæg: 880

Re: Flæskesteg på Primo Oval XL

Indlæg#2 » 6. sep 2017, 13:40

Følg denne vejledning. Det virker hver gang med garanti for saftig steg og sprøde svær (hvis altså stegen er af en ordentlig kvalitet):

- Med Firebox-divideren monteret fyldes fireboxen HELT op i den ene side - I den anden side placeres flæskestegen med D-sten under til drypbakke.
- Primoen varmes GODT igennem og der skrues derefter ned på ca. 200 grader (tager ca. 30 minutter)
- Stegen ridses sirligt og helt præcist uden at skære igennem kødet.
- Er det en vakumpakket steg er det ofte nødvendigt at tørre den godt af mellem sværene
- Der gnides salt ned mellem hver enkelt svær. Vær omhyggeligt, da det er vigtigt,
- Når stegen kommes på grillen vinkles den ca. 30 - 40 grader ud mod "kul-siden" og placeres så tæt herpå som muligt
- Det er vigtigt at stegen og sværene ligger 100% lige i forhold til kullene. Det kan justeres ved at klodse stegen op med sølvpapir. Hvis ikke tilberedes sværene ikke ens og saften kan ikke løbe fra.
- Lad stegen stege ved 200 grader i ca. én time
- Når den er ca. 50 grader i kernetemperatur checkkes sværene. Hvis ikke de på det tidspunkt er på vej til at blive sprøde, så åbn for top- og bundspjæld og lad grillen komme op omkring 240 - 250 grader. Så kan du nå at få sværene sprøde, inden stegen er færdig
- Når den er 60 - 62 grader (tager yderligere ca. en ½ time) tager du den af og lader den hvile i 15 minutter inden du skærer i den. Så får du en saftig steg med et skær af rosa.

Anbefalingen omkring 77 grader er skudt helt over målet og mere egnet til en ribenssteg, som har masser af fedt i kødet og dermed tåler/kræver en højere temperatur. Flæskestegen (kamstegen) har ingen fedt i selve kødet og vil stege tør, hvis du lader den gå så højt op i temperatur.
Senest rettet af KennC 6. sep 2017, 13:44, rettet i alt 1 gang.
Mvh Kenn

Weber Summit E-670
Primo Oval XL
Big Green Egg Mini
Big Green Egg MiniMax
Big Green Egg Large
Big Green Egg XL

Brugeravatar

Emneforfatter
Mess
Rutineret medlem
Rutineret medlem
Indlæg: 107
Kontakt:

Re: Flæskesteg på Primo Oval XL

Indlæg#3 » 6. sep 2017, 13:44

Super vejledning :-)

Tak KennC - det ser ud til at være forholdsvis nemt at gå til.

Sætter du så bare et alufad oven på D-stenen og fylder lidt vand i, således der er til sovs?

Brugeravatar

KennC
Snart Superbruger
Snart Superbruger
Indlæg: 880

Re: Flæskesteg på Primo Oval XL

Indlæg#4 » 6. sep 2017, 13:48

Ja, jeg sætter et alufad i med vand, men det er blot for at tilføre fugt under grillningen og så fedt dryppene ikke udvikler røg. Jeg bryder mig nemlig ikke om røgsmag til flæskesteg, derfor bruger jeg heller ikke vandet til sovs, da det også absorberer røgsmag fra trækullene.... Men hvis ikke du har noget i mod en smule røgsmag i din sovs og du samtidig bruger nogle rimeligt neutrale trækul, så kan du sagtens lave sovs af det....
Mvh Kenn

Weber Summit E-670
Primo Oval XL
Big Green Egg Mini
Big Green Egg MiniMax
Big Green Egg Large
Big Green Egg XL

Brugeravatar

Emneforfatter
Mess
Rutineret medlem
Rutineret medlem
Indlæg: 107
Kontakt:

Re: Flæskesteg på Primo Oval XL

Indlæg#5 » 6. sep 2017, 13:51

Super. det skal prøves. Kan se at Guruen i dette indlæg http://www.grillguru.dk/forum/viewtopic.php?t=6840 har stegt til 77 grader, men jeg prøver at holde mig til en slut temperatur på 65 i stedet.

Tilbage til "Kamado keramisk grill"



Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen og 12 gæster