Du skønne æble tid

Sund mad behøver ikke være kedelig mad. Læs med her.
Brugeravatar

Emneforfatter
bjærge
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 9319
Kontakt:

Du skønne æble tid

Indlæg#1 » 15. sep 2009, 16:48

Lige nu bugner æbletræerne med spiseklare æble :D
Og juicemaskinen kører hver dag og lækker æblejuice bliver indtaget i rig mængde.

Men ud over juice, æblekage og mange andre gode sager, laver jeg også tørrede æbleringe.

I dag lavede jeg en portion, men da vi pt har håndværkere valgte jeg ,at lave dem i køkkenet.
( det bliver alt for dyrt at have håndværkere på timeløn, hvis jeg skulle til, at fortælle om, alle kamadoens fortræffeligheder :lol: )

DSC_0996.JPG


De bliver her i huset brugt, som sund slik i vinterens forløb.

Her er lidt tip til hvordan du kan lave dem.

Du skal bare sikre dig det er færdigmodne og søde æbler.

Jeg tændte min varmluft ovn på 70 grader og gik i gang.

Man behøver ikke en fancy æblekernefjerner for at lave æble ringe.

Næh en alm kartoffelskræller til en flad 10 ´er er lige så god.

Du gør sådan:

DSC_0984.JPG


DSC_0985.JPG


vend æblet om:

DSC_0986.JPG


DSC_0987.JPG


Det sidste gratværk:

DSC_0988.JPG


Fjerner du forsigtigt med spidsen af kartoffelskrælleren:

DSC_0989.JPG


Når du har prøvet det med et par æbler, er du udlært :D

Så skal de skæres i skiver.

Jeg har en pålægsmaskine, så det tager ingen tid :D

DSC_0990.JPG


Så lægges de på bagepladerne :

DSC_0991.JPG


Og da jeg kan tørre dem på varmluft blev alle 4 hylder fyldt.

DSC_0992.JPG


Efter 2 timer blev de alle vendt på pladerne, og mellem 1 og 2 timer senere var de tørre:

DSC_0993.JPG


DSC_0994.JPG


Lad dem køle helt af, og kom dem så i et syltetøjsglas.

Disse 4 plader fyldte et 1½ l glas.

DSC_0997.JPG


Luk låg på glasset og opbevar dem et mørkt og køligt sted.
De kan sagtens holde i mindst ½ år på den måde.....................bare ikke her i huset......hvis de ikke er gemt godt :lol:

God fornøjelse

Med venlig hilsen


Karen
Snart Superbruger
Snart Superbruger
Indlæg: 872

Re: Du skønne æble tid

Indlæg#2 » 15. sep 2009, 19:13

uhmmm, lækre æbleringe

også her er vi vilde med æbler på 1000 måder, i aften fik vi et par ganske almindelige koteletter med tilbehør i form af lidt bacontern brunet på panden sammen med et hakket løg, 3 æbler i både og drys af timian, hertil bare godt rugbrød med smør, en supernem og lækker middag

mvh Karen

Brugeravatar

pepsi_max
Rutineret medlem
Rutineret medlem
Indlæg: 407
Kontakt:

Re: Du skønne æble tid

Indlæg#3 » 15. sep 2009, 21:49

Hvor ser det lækkert ud... som du kan Bjærge - Det må jeg prøve en dag
/Rikke
Nu med ny grill ! ! !
Outdoorchef Ascona 570
Smokey Joe gold - One Touch Gold 57 "Nu med termometer i låget" - KingStone ätna
JBI forlænger Er alle fortid

Brugeravatar

Emneforfatter
bjærge
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 9319
Kontakt:

Re: Du skønne æble tid

Indlæg#4 » 15. sep 2009, 23:35

pepsi_max skrev:Hvor ser det lækkert ud... som du kan Bjærge - Det må jeg prøve en dag


:lol: Jeg har jo også mange år på bagen :wink:

Det er ren guf og det er nemt at lave :D

Med venlig hilsen

Brugeravatar

Emneforfatter
bjærge
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 9319
Kontakt:

Re: Du skønne æble tid

Indlæg#5 » 15. sep 2009, 23:43

Karen skrev:uhmmm, lækre æbleringe

også her er vi vilde med æbler på 1000 måder, i aften fik vi et par ganske almindelige koteletter med tilbehør i form af lidt bacontern brunet på panden sammen med et hakket løg, 3 æbler i både og drys af timian, hertil bare godt rugbrød med smør, en supernem og lækker middag

mvh Karen


Hej Karen

Ja æbler kan man næsten ikke få for mange af.

Tror da lige jeg skal lave en omgang "heksedessert" en af dagene.
Men den må nok hellere komme i en anden tråd da den ikke er helt så kalorielet :lol:

Med venlig hilsen

Brugeravatar

Hovmoller
>1000 indlæg
>1000 indlæg
Indlæg: 1686

Re: Du skønne æble tid

Indlæg#6 » 16. sep 2009, 15:23

Det ser spændende ud :-)

Jeg bagte æble/pære tærte i går. Danske æbler smager
bare godt lige for tiden :-)

Det lyder rigtigt spændende med heksedessert :-) det
vil jeg glæder mig til.
Venlig hilsen

Heidi,
Performer touch and go
Genesis E320
Kamado oval XL
Friske krydderurter er et must

Brugeravatar

marinus
>2000 indlæg
>2000 indlæg
Indlæg: 2163

Re: Du skønne æble tid

Indlæg#7 » 16. sep 2009, 17:41

det ser lækkert ud bjærge.

Da jeg var barn, tørrede min mor hele pærer, på samme måde. Når de er tørre ligner det svesker
De blev så brugt i f.eks. stegt and , sammen med æbler og svesker, eller i suppe.
udtryk gør indtryk

Brugeravatar

Emneforfatter
bjærge
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 9319
Kontakt:

Re: Du skønne æble tid

Indlæg#8 » 16. sep 2009, 20:48

marinus skrev:det ser lækkert ud bjærge.

Da jeg var barn, tørrede min mor hele pærer, på samme måde. Når de er tørre ligner det svesker
De blev så brugt i f.eks. stegt and , sammen med æbler og svesker, eller i suppe.


Det lyder godt nok spændende 8)

Kan du huske om hun fjernede blomst og kerner...............kunne da godt finde på at prøve at tørre pærer pærer også ?

Med venlig hilsen

Brugeravatar

marinus
>2000 indlæg
>2000 indlæg
Indlæg: 2163

Re: Du skønne æble tid

Indlæg#9 » 16. sep 2009, 22:01

nej de blev bare tørret hele
Pærene blev lagt i en bradepande på brunt papir, og tørret i en ovn, med ovndøren på klem.
Jeg kan ikke huske hvor lang tid de fik, og ved hvilken temeratur.

Det var små pærer, fra et pæretræ der stod i et markskel.
udtryk gør indtryk


Mariano
>2000 indlæg
>2000 indlæg
Indlæg: 2113

Re: Du skønne æble tid

Indlæg#10 » 16. sep 2009, 22:25

Uhm! Tørrede æbler og pærer. Det er bare guf :savl2:

Det ser godt ud, Bjærge. Og denne gang glemte du dem ikke :wink:

Brugeravatar

marinus
>2000 indlæg
>2000 indlæg
Indlæg: 2163

Re: Du skønne æble tid

Indlæg#11 » 16. sep 2009, 22:59

jeg fandt faktisk en ret hvori der indgår tørrede pærer og æbler http://www.historiskmad.dk/opskrifter/b ... nbrad.html

jeg kender ikke selv den ret, men i min barndom brugte vi tørrede pærer i mange sammnehænge. Næsten altid i forbindelse med stegt kød.

En af de mere kuriøse var andetunger med tørrede pærer. Vi havde i flere år opdræt af ænder til slagtning.
Min mor var en eksperimenterende husmor, og synes at det var synd at andetungerne gik til spilde, så hun opfandt en ret hvori de kunne indgå. Det smagte såvidt jeg husker ganske udmærket.

Når vi havde slagtet ænder, fik vi også kråsesuppe, naturligvis også med tørrede pærer.
En herreret på linje med gule ærter
udtryk gør indtryk

Brugeravatar

Emneforfatter
bjærge
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 9319
Kontakt:

Re: Du skønne æble tid

Indlæg#12 » 17. sep 2009, 09:00

marinus skrev:jeg fandt faktisk en ret hvori der indgår tørrede pærer og æbler http://www.historiskmad.dk/opskrifter/b ... nbrad.html

jeg kender ikke selv den ret, men i min barndom brugte vi tørrede pærer i mange sammnehænge. Næsten altid i forbindelse med stegt kød.

En af de mere kuriøse var andetunger med tørrede pærer. Vi havde i flere år opdræt af ænder til slagtning.
Min mor var en eksperimenterende husmor, og synes at det var synd at andetungerne gik til spilde, så hun opfandt en ret hvori de kunne indgå. Det smagte såvidt jeg husker ganske udmærket.

Når vi havde slagtet ænder, fik vi også kråsesuppe, naturligvis også med tørrede pærer.
En herreret på linje med gule ærter



Det lyder da som en spændende ret, den du har henvist til.
Den fortæller jo også at man sagtens kan tørre pærer.

Tror dog, at der skulle have stået 80 grader, og ikke 800 :lol:

Det må godt nok have været et ordentligt pille arbejde, med at fjerne ande tunger fra de ænder, jeg kan ikke forestille mig, at de kan have været ret store, så der må da have skullet gå en del til en menu............................men den ret tror jeg nu aldrig, jeg kommer til at prøve, men imponerende, hvad husmødre har kunne finde på gennem tiderne :D

Men kråsesuppe fra kyllinger, har jeg også fået masser af gange.
Som barn og ung, vi havde en overgang slagtekyllinger til salg, så jeg lærte tidligt, at plukke kyllinger (især fredag aften og lørdag efter skoletid) og så afsted på cykel til landsbyens fruer med færdigt plukkede kyllinger til deres søndags menuer.

I 60 erne var det regulær weekend mad på landet, at man enten fik kylling/høns eller flæskesteg, når man skulle have gæster.

Ups, det blev da lige en tur ned i barndommens erindringer :lol:

Med venlig hilsen


rutgerindes
Ny på Grillguru
Ny på Grillguru
Indlæg: 10
Kontakt:

Re: Du skønne æble tid

Indlæg#13 » 1. feb 2011, 19:27

Da jeg var barn tørret svesker var en Delice her i mit land! Den gamle siger, hjælper fordøjelsen og de er meget sundt! :-D


alvildaabc
Ny på Grillguru
Ny på Grillguru
Indlæg: 4

Re: Du skønne æble tid

Indlæg#14 » 12. mar 2011, 14:58

Tak for din super gode idé. Mine æbler går altid til æblekage, når de kommer til at se lidt for kedelige ud. Så jeg vil prøve dit alternativ og præsentere det for ungerne og manden. Jeg har heller aldrig selv smagt dem på den måde – uhmmmmm glæder mig!

Brugeravatar

Emneforfatter
bjærge
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 9319
Kontakt:

Re: Du skønne æble tid

Indlæg#15 » 13. mar 2011, 09:20

alvildaabc skrev:Tak for din super gode idé. Mine æbler går altid til æblekage, når de kommer til at se lidt for kedelige ud. Så jeg vil prøve dit alternativ og præsentere det for ungerne og manden. Jeg har heller aldrig selv smagt dem på den måde – uhmmmmm glæder mig!


Velbekomme :-D

Tilbage til "Den sunde livsstil - Sundhedstema"



Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen og 1 gæst