Brygning af Mørk Pilsner

Her er det ikke mosekonen der brygger - men det danske grillfolk der laver deres egen øl...

Emneforfatter
Gunni
Rutineret medlem
Rutineret medlem
Indlæg: 184
Kontakt:

Brygning af Mørk Pilsner

Indlæg#1 » 15. aug 2010, 21:28

Efter i lang tid at have læst om og ønsket selv at brygge har jeg fået samlet mig lidt udstyr. midtpunktet er selvfødelig min gruekedel som jeg har fået, og dertil har jeg selv lavet chiller, falsk bund, sparge setup, osv. hvilket gør at det ikke er det kønneste setup jeg har, men det har været Billigt at starte op [smilie=pdt_aliboronz_37.gif] og jeg syntes det fungere godt, jeg havde på 2 bryg en effektivitet på 72% og det er vel ikke så dårligt af en nybegynder :-D

Nå men her sidste weekend Lavede jeg mit bryg nr 2 en Mørk Pilsner og her fik jeg taget lidt billeder som jeg lige ville vise frem ;-)

Mit setup i min lille og roede carport, I kedlen er Spargevandet ved at varme op til senere brug (88°)
Billede

Der måles malt.
Billede

Her er malten lige kommet i 58° vand
Billede
Der mæskes ved 53° i 20 min, 65° i 45 min og 72° i 10 min.

Imens vejes der humle af, der tilsættes humle af 3 gange 60/15/5 min
Billede

Der SKAL drikkes god øl mens man brygger! Her er det øllet fra mit første bryg en Engelsk brown ale som dog er lidt for kraftig i smagen for mine smagsløg.
Billede

Efter udmæskning i 10 min ved 78° startes aftapning af urten og sparing begynder.
Billede

Hjemmelavet spare ring af kobber rør.
Billede

Den søde urt tappes.
Billede

Alt urten er tappet fra og jeg er i gang med at gøre rent til humlekogning, her kan man se min hjemmelavede falske bund.
Billede

30L varm sød urt klar til at blive kogt.
Billede

Så er humlekogningen i gang og Bitterhumlen er tilsat. (Læg mærke til brygskeen som også er hjemmelavet ;-) )
Billede

De sidste 10 min af kogningen kommes Chilleren med for at desinficere den. der tilsættes også 15g Iris Moss
Billede

Efter endt køling tappes urten fra i en gærspand og den kommes i køleskab ved 11° til dagen efter, nu er urten kold og klar til at få tilsat gær, 2 breve Saflager S-23 bliver dehydreret på magnetmorøren en times tid og kommes ned i gærspanden (jeg kom desværre til at glemme billeder af dette)

Her er den så en uge efter i køleskabet ved 11° hvor den hygger sig og bobler flittigt, her regner jeg med at den skal stå yderligere 1 uge før den omstikges.
Billede

Jeg regner med at opdatere tråden hvis jeg husker at tage billeder af omstikningen og flaske tapning.
Med venlig hilsen
Den evige Grill lærling......
www.sjaellandslaaseteknik.dk


Emneforfatter
Gunni
Rutineret medlem
Rutineret medlem
Indlæg: 184
Kontakt:

Re: Brygning af Mørk Pilsner

Indlæg#2 » 15. aug 2010, 21:33

I kan også lige få et par bonus billeder :-)

Her et af min falske bund lavet i 2mm rustfri plade, og ja det er mig der har boret alle hullerne jeg kunne ikke skaffe perforeret plade til en ordenlig pris der blev brugt 4 stk 3mm bor :-D
Billede

Og her resten af mit lager Engelsk brown ale fra mit første bryg.
Billede
Med venlig hilsen
Den evige Grill lærling......
www.sjaellandslaaseteknik.dk

Brugeravatar

morfmir
Redaktør
Redaktør
Indlæg: 2981
Kontakt:

Re: Brygning af Mørk Pilsner

Indlæg#3 » 15. aug 2010, 22:20

Rigtig flot indlæg, og flot udstyr du har fået lavet.

/Thomas
Billede
Any society that would give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and lose both.


Jogl
Ny på Grillguru
Ny på Grillguru
Indlæg: 25

Re: Brygning af Mørk Pilsner

Indlæg#4 » 16. aug 2010, 11:48

Hvor ser det bare fantastisk ud! Gode billeder, og fint håndarbejde!
Det må især være en stor fornøjelse at nyde eget bryg, mens du er igang med den nye portion!!
Kunsten er ikke at lave god mad - men at finde den helt rigtige vin hertil!

Jeg spiser ikke for at leve, jeg lever for at spise

Brugeravatar

TrylleGut
Rutineret medlem
Rutineret medlem
Indlæg: 151

Re: Brygning af Mørk Pilsner

Indlæg#5 » 16. aug 2010, 15:23

Rigtigt flot .1%¤
Mvh. Glenn


Emneforfatter
Gunni
Rutineret medlem
Rutineret medlem
Indlæg: 184
Kontakt:

Re: Brygning af Mørk Pilsner

Indlæg#6 » 26. aug 2010, 15:20

Mandag d 23 blev omstikningsdag

Her er Øllet hvor jeg efterlod den for 14 dage siden der er sket lidt.
Billede

Først skal den nye spand, Gærlås og et stykke slange vaskes grundigt i Opvaskemaskine taps :-) og Desinficeres med iodophor.
Billede

Øllet sættes på bordet og den nye rene spand på gulvet, så klare tyngdekraften resten.
Billede

Det er jo ØL vi snakker om så ALT skal med :-D
Billede

Og her er så gær kagen det ligner ikke noget man har lyst til at drikke....
Billede

Der blev selvfødelig taget en smagsprøve fra, Den er rigtig flot i farven syndedes jeg men på grund af lysindfaldet ser den mere rød ud på billedet end den er i virkeligheden flot mørk pilsner.
Billede

Så nu står øllet atter i køleskabet temperaturen er hævet til 13° og her skal det så stå igen ca 14 dage. øllet er gæret ned fra
1,055 OG til nu 1,025 så det går rigtigt godt, den skulle gerne ende på 1,013 = 5,5% vol. [smilie=pdt_aliboronz_37.gif]

Jeg opdatere igen om 14 dages tid nå øllet skal på flasker...
Med venlig hilsen
Den evige Grill lærling......
www.sjaellandslaaseteknik.dk

Brugeravatar

Morten L
>3000 indlæg
>3000 indlæg
Indlæg: 4045

Re: Brygning af Mørk Pilsner

Indlæg#7 » 26. aug 2010, 16:22

Det ser sgu ikke dårligt ud.
Med venlig hilsen
Morten

Brugeravatar

gundersen
>2000 indlæg
>2000 indlæg
Indlæg: 2890
Kontakt:

Re: Brygning af Mørk Pilsner

Indlæg#8 » 26. aug 2010, 18:29

Bliver der uddelt smagsprøver ;-) ?
René - KCBS Certified BBQ Judge

Holdkaptajn på: Team Crazy Danes BBQ
Medejer af: JRgrillcatering.dk

Idashøj Cater Grill 1200 (2013)
Primo Kamado Rund (2011)
Primo Kamado XL Oval (2011)
Weber Genesis E-320 (2010)


Emneforfatter
Gunni
Rutineret medlem
Rutineret medlem
Indlæg: 184
Kontakt:

Re: Brygning af Mørk Pilsner

Indlæg#9 » 26. aug 2010, 18:42

gundersen skrev:Bliver der uddelt smagsprøver ;-) ?


Selvfødelig alle er da velkommen til at komme og smage en halv varm ikke færdig gæret øl Helt uden kulsyre :-D
Med venlig hilsen
Den evige Grill lærling......
www.sjaellandslaaseteknik.dk

Tilbage til "Bryggeriet"



Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen og 1 gæst